latinica  ћирилица
10/02/2016 |  19:48 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

ВСТС неће мијењати одлуке о хиџабу

Високи судски и тужилачки савјет БиХ неће мијењати одлуку о забрани ношења вјерских обиљежја у правосудним институцијама БиХ, закључено је на данашњој сједници.
Милан Тегелтија, предсједник ВСТС - Фото: РТРС
Милан Тегелтија, предсједник ВСТСФото: РТРС

ВСТС је једногласно потврдио ранији закључак о забрани ношења вјерских обиљежја у правосудним инститицуијама након опсежне расправе вођене о тој теми.

ВСТС ће, ради бољег разумијевања суштине овог закључка, објавити јавни меморандум на својој веб-страници у којем ће бити детаљније разјашњени и интерпретирани разлози за његово доношење.

Из ове институције потврђено је да ће, с истим циљем, приступити разговорима, односно отварању дијалога с представницима свих вјерских заједница у БиХ, те заинтересованим представницима законодавне и извршне власти у БиХ.

Предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија позвао је на смиривање тензија када је ријеч о питању ношења вјерских обиљежја у правосудним институцијама. Он се на почетку сједнице ВСТС-а осврнуо на велику полемику која се ових дана води по питању ношења вјерских обиљежја у правосудним институцијама.

Он је појаснио да је полемика изазвана због криве интерпретације њихове одлуке, наводећи да ВСТС није донио закон већ да је позвао на његово поштовање.

Предсједник ВСТС-а је нагласио да се јавност фокусирала само на хиџаб, иако се њихов позив односи на сва вјерска обиљежја.