latinica  ћирилица
11/02/2016 |  09:24 | Аутор: Независне

ЦИА: Три највеће пријетње свијету у 2016.

Директор ЦИА-е Џејмс Клапер и други званичници упозорили су како је напад Исламске државе на тлу САД-а био неизбјежан, да Сјеверна Кореја има способност да произведе до 100 нуклеарних бомби те да руски и кинески хакери могли пробити у информацијске мреже те да су то заправо већ и почели чинити.
ЦИА (илустрација) -
ЦИА (илустрација)

Клапер је то изнио на Капитол Хиллу у Вашингтону у оквиру извјештаја ЦИА-е у коме нема ништа добро што се тиче тренутног стања глобалне безбједности и изгледа за мир у свијету.

Ево што ЦИА види као највеће пријетње свијету у 2016.

1. Исламска држава: Клапер је Конгресу ИД описао као 'надмоћну терористичку пријетњу', одлучну милитантну скупину која би могла руководити и инспирисати нападе на велик број циљева широм свијета.

Један од директора ЦИА-е, генерал пуковник Винсент Стјуарт, упозорио је како ће ИД у 2016. вјеројатно провести још напада у Европи те да је врло вјеројатно како ће покушати нападе и на америчком тлу.

"Утврђено је да су у Исламској држави одлучни у намјери да превладавају 'логистичке изазове' потребне за такав напад", казао је Стјуарт те додао како ће лидери ИД бити појачано укључени у 'режирање', а не само потицати 'усамљене' нападаче.

Клапер је утврдио како су насилни екстремисти активни у 40 земаља те да данас имају више сигурних уточишта него икад у историји. ИД и његових 8 огранака, како су навели, инфилтрирали су се диљем свијета понајвише захваљујући избјегличком егзодусу, убацујући своје оперативце међу мигранте.

Као да све то већ није било довољно лоше, Ал-Каиде и њене подружнице ће ове године такође ојачати, посебице јеменски огранак на Арапском полуострву те сиријски Џабхат ал-Нусра.

2. Сајбер шпијунажа: Свијет је већ свједочио бројним примјерима какву су штету у стању учинити хакери, било да су у питању повјерљиве војне или државне тајне или пак рушења продукцијске компаније у Холивуду.

Клапер је рекао како је сајбер шпијунажа и даље једна од највећих опсаности за владе широм свијета и упозорио да ће и ИД развити сличне способности. Руски и кинески хакери су циљали информационе системе које контролише америчка влада и индустрија. Угрожене су војне мреже, ланци набавке и важне информационе структуре, а многи су били предметом хакерских напада.

Клапер је рекао како Пекинг селективно користи хакерске нападе против циљева за које вјерују да је пријетња стабилности Кине и легитимитету његовог режима, да је Пјонгјанг 'вјероватно и даље способан покренути ометајуће и деструктивне сајбер нападе како би те подржао своје политичке циљеве те да Москва 'заузима све истакнутији сајбер став' и спремност за циљање критичних инфраструктура и обављање шпијунских операција.

'Могли бисмо се наћи у новом Хладном рату', казао је Клапер.

3. Нуклеарна Сјеверна Кореја: Ових дана Сјеверна Кореја је поновно покренула плутонијски реактор у Јонгбјону на граници с Кином, постројење у коме није запажена активност још од његовог затварања 2007. године.

Стручњаци за нуклеарно оружје вјерују како Пјонгјанг има способност да до 2020. године има између 20 и 100 нуклеарних бомби. Клапер је Сенат упознао са тим како реактор сада ради довољно дуго да надокнади плутонијум. 'У питању су седмице или мјесеци', казао је.

Сјеверна Кореја лансирала је у недјељу ракету дугог домета која на себи носи сателит за проматрање Земље. Лансирање је услиједило врло брзо након што су 6. јануара наводно провели успјешно тестирање хидрогенске бомбе.