latinica  ћирилица
11/02/2016 |  09:38 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

Муртезић: Појављивање прислушкиваних телефонских разговора у јавности, кривично дјело

Главни дисциплински тужилац Високог судског и тужилачког савјета БиХ Арбен Муртезић изјавио је да појављивање у медијима транскрипата дијела прислушкиваних телефонских разговора, што је био случај са лидером СББ-а Фахрудином Радончићем, може да представља кривично дјело.

"Не само у конкретном предмету, овакве ситуације могу умногоме да представљају кривично дјело, што није у нашој директној надлежности, али могу евентуално да представљају дисциплински прекршај", рекао је Муртезић.

Муртезић каже да не може да наводи директне примјере предмета на којим ВСТС сада ради, јер постоји обавеза повјерљивости, али је потврдио да се помно региструју и прате све сличне информације у вези са цурењем информација.

Он није желио да коментарише новонасталу ситуацију у предмету Радончић, која је изазвана одлуком Тужилаштва БиХ да његовог адвоката Васвију Видовић позове за свједока у том процесу, али је рекао да је Видовићева упозната о надлежностима ВСТС-а и да може да им се обрати.

Муртезић је за "Дневни аваз" навео да је ова институција прошле године имала око 100 притужби мјесечно на рад судија и тужилаца, а покренуто је 28 дисциплинских поступака против 31 носиоца правосудне функције, што је највише од оснивање Канцеларије главног дисциплинског тужиоца.

Он подсјећа да су у прошлој години дисциплински поступци у ВСТС-у покренути и против највиших носилаца функција у правосуђу БиХ, и то два предсједника суда, судије Врховног суда Федерације БиХ, као и три тужиоца Тужилаштва БиХ.

Према његовим ријечима, око 60 одсто санкција за та лица биле су новчане казне, једна мјера разрјешења и три оставке.

Он је додао да су неки од најзначајнијих предмета којима се бавио ВСТС рађени на основу извјештавања медија.

"Ми то редовно пратимо и са те стране истраживачко новинарство сматрамо једним од најбољих сарадника у правосуђу, без обзира на то што се нешто може схватити као одређени притисак на правосуђе. Мислим да је, генерално, лупа јавности врло значајана", рекао је Муртезић.