latinica  ћирилица
11/02/2016 |  11:15 ⇒ 15:50 | Аутор: РТРС

Кошарац: Хитна смјена Звиздића и Савјета министара! (ВИДЕО)

СНСД сматра да комплетан сазив Савјета министара БиХ и предсједавајући Денис Звиздић хитно треба да буду смијењени јер су својим дјеловањем, односно усвајањем Одлуке о механизму координације, игнорисали институције Републике Српске и нанијели штету свим грађанима ове земље - изјавио је за РТРС шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац каже да је СНСД и раније указивао на политике и тежње СДА да се Република Српска што мање укључује у процесе који се воде под плаштом европских интеграција, а посебно забрињава, каже, анемична и сервилна политика српских министара у Савјету министара БиХ.

"Од Мирка Шаровића, Драгана Мектића и Игора Црнатка очекујем да кажу јесу ли, без знања и консултација са Владом Републике Српске, 26. јануара ове године прихватили тај документм  или је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић тешко обмануо јавност у овој земљи. Ако су министри из такозваног Савеза за промјене прихватили тај документ, онда је ријеч о најтежој издаји интереса Републике Српске и досад незабиљеженом петоколонаштву, које је нанијело огромну штету и најтежи могући ударац уставној позицији Републике Српске у заједничким институцијама БиХ", оцијенио је Кошарац.

Он је додао да је могуће да су министри СДС-а и ПДП-а у Савјету министара БиХ изманипулисани и преварени на сличан начин на који је Денис Звиздић преварио и представнике Владе Републике Српске , 30. јануара у Бањалуци, али и посланике Представничког дома Парламента БиХ,  3. фебруара у Сарајеву.

"Ако је ријеч о манипулацији и превари, Звиздић треба хитно да буде смијењен са позиције предсједавајућег Савјета министара БиХ јер је својим дјеловањем нанио огромну штету свим грађанима ове земље и процесу европских интеграција БиХ", поручио је Кошрац.

Он је упозорио да формирање и дјеловање механизма координације није могуће без пристанка и учешћа представника институција Републике Српске и додао да ће, уколико се представници власти на нивоу БиХ одлуче да у понедјељак предају апликацију за чланство у ЕУ, то бити нова велика бламажа за цијелу БиХ.

"Биће то невиђени скандал јер ће представници БиХ званичницима ЕУ у Бриселу изнијети нетачне и неистините податке, што ће ову земљу вратити неколико корака уназад у процесу европских интеграција", рекао је Кошарац.

Он је поручио да "министри из такозваног Савеза за промјене немају ни намјеру, ни снагу, ни вољу да спријече самовољу Дениса Звиздића и осталих министара из СДА, те доношење неуставних, незаконитих и по Републику Српску изразито штетних одлука".

"Позиција Републике Српске у заједничким институцијама БиХ никад није била слабија због петоколонашке и издајничке политике странака из такозваног Савеза за промјене. Таква позиција за Републику Српску сваког дана постаје све опаснија и хитно се мора промијенити", закључио је Кошарац.

Извор: РТРС, Срна