latinica  ћирилица
11/02/2016 |  11:21 ⇒ 13:55 | Аутор: СРНА

Кормак: Надам се састанку са Додиком

Амбасадор САД у БиХ Морин Кормак изразила је наду да ће се у току свог мандата састати са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и додала да "до сада није било разлога за то".
Морин Кормак (фото: pressrs.ba) -
Морин Кормак (фото: pressrs.ba)

Кормакова је рекла да се редовно састаје са представницима власти Републике Српске и да је опредијељена да разговара са свима који раде на бољој будућности за БиХ.

"Радујем се данашњем састанку са предсједником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић на којем ћемо разговарати о начинима како се земља може кретати ка бољој будућности", рекла је Кормакова новинарима у Бањалуци.

Она је додала да су њене изјаве о америчким црним листама у БиХ извучене из контекста.

"У децембру сам рекла да је потребно да се БиХ бори против корупције како би се кретала даље и да то треба радити кроз правосудни систем", навела је Кормакова.

Коментаришући изјаву премијера Републике Српске Жељке Цвијановић да је одлука о усвајању механизма координације донесена без усаглашавања са Републиком Српском, Кормакова је рекла да не може говорити о "интерним разговорима између влада у БиХ", али да је механизам важан како би БиХ могла да 15. фебруара поднесе апликацију за чланство у ЕУ.

Кормакова је данас на предавању на Економском факултету бањалучког Универзитета рекла да САД сматрају да је пут БиХ европски, због чега подржавају неоходне политичке и економске реформе у земљи.

Она је као приоритете САД у БиХ навела и развој образовања, борбу против корупције коју треба да проводи правосудни систем, те помоћ грађанима у изградњи отвореног друштва.

"Вјерујем да ће БиХ провести реформе које предстоје, јер је друга опција да се врати у прошлост и подјеле", поручила је Кормакова.