latinica  ћирилица
11/02/2016 |  11:42 | Аутор: СРНА

Сјеверна Кореја: Војска преузима заједнички индустријски комплекс

Сјеверна Кореја наредила је данас војсци да преузме контролу над индустријским парком који је посљедњи симбол сарадње са Јужном Корејом, с напоменом да одлука Сеула да суспендује сарадњу у овом комплексу представља "објаву рата".
Сјеверна Кореја (Фото: Flickr/ Roman Harak) -
Сјеверна Кореја (Фото: Flickr/ Roman Harak)

Пјонгјанг је саопштио да ће моментално депортовати неколико стотина држављана Јужне Кореје који раде у комплексу Кесонг, који се налази на територији Сјеверне Кореје, недалеко од добро чуване границе.

Пјонгјанг је истовремено повукао неколико десетина хиљада сјевернокорејских радника из комплекса и замрзнуо имовину Јужне Кореје.

Поред тога, Сјевер је објавио да ће затворити двије кључне "црвене линије" за комуникацију преко границе, пренио је АП.

Власти у Сеулу брину да ли ће јужнокорејским радницима бити дозвољено да се врате у своју земљу. Поједини аналитичари сматрају да би Пјонгјанг могао да их задржи док сви сјевернокорејски радници не добију плате.

Јужнокорејска агенција Јонхап пренијела је, позивајући се на неидентификованог војног званичника, да је Јужна Кореја подигла војну приправност и ојачала положаје дуж западног дијела границе за случај провокације из Сјеверне Кореје.