latinica  ћирилица
11/02/2016 |  11:57 | Аутор: СРНА

Србија: Од Нигерије затражен разговор са свједоком против Тачија

Тужилаштво Србије за ратне злочине упутило је данас надлежним органима Нигерије захтјев за обављање разговора са Филипом Нџеманзијем, љекаром који је изјавио да је Хашим Тачи заједно са Рохасом Окорочом, трговао органима отетих Срба на Косову и Метохији.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Тужилаштво је данас, у складу са одредбама Закона о међународној правној помоћи, преко Министарства правде Србије, започело поступак који ће омогућити саслушање лица са евентуалним сазнањима о трговини људским органима на Косову и Метохији, као и на сјеверу Албаније, саопштено је из Тужилаштва.

Тужилаштво је у овом предмету саслушало до сада 160 свједока, а на предмету се интензивна сарадња одвија и са Специјалним истражним тимом Еулекса који је, уз подршку институција Србије, саслушао више од 200 свједока на простору Србије.

Специјални истражни тим спроводи истрагу у више земаља о злочинима ОВК на Косову и Метохији у периоду 1998-2000. године, а која ће добити епилог пред недавно формираним Судом за ОВК у Хагу, наводи се у саопштењу Тужилаштва Србије за ратне злочине.