latinica  ћирилица
11/02/2016 |  12:33 | Аутор: СРНА

Савановић: Закон о платама иде пред Народну скупштину Српске

Министар рада и борачко-инвалидске зашите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да закон о платама иде пред Народну скупштину Српске, али да се још не зна у ком смјеру ће измјене ићи.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Савановић је истакао да законска регулатива треба да буде што је могуће више усаглашена на нивоу Републике Српске за све професије.

"То је сигуно једна гаранција да неће бити одређених анимозитета унутар тих дјелатности", рекао је Савановић новинарима.

Говорећи о Закону о раду, министар рада и борачко-инвалидске зашите Републике Српске истакао је да ће бити примјењиван на јавна предузећа, реални сектор и на све што овом закону подлијеже.

"У фази смо утврђивања репрезентативности, те се врло брзо отварају преговори између синдиката и послодаваца када је ријеч о колективним уговорима", рекао је Савановић.

Он је поручио да ће ресорно министартво бити посредник у тим преговорима, те ће дати тумачење свега оног што је нејасно.

На питање да ли има информације да ће закон о платама ићи на дораду како би био прилагођен Закону о раду, према којем се коефицијент за минули рад обрачунава са 0,3 одсто, Савановић је рекао да нема те информације.

"Када је ријеч о Закону о образовању, који се у досадањшим оквирима није усаглашавао са Законом о раду, остаје да се види како ће се ријешити то питање, уколико се у закону донесе одредба о усаглашавању", рекао је Савановић.