latinica  ћирилица
11/02/2016 |  12:43 | Аутор: Б92

Мигранти руше жичану ограду на српско-мађарској граници

Мађарски медији извјештавају о повећаном броју миграната ухваћених на мађарско-српској граници.

Како преноси РТС, избјеглице руше жичану ограду и плаћају кријумчарима да их пребаце преко границе.

Дневни број миграната који је ухваћен у Мађарској у илегалном преласку мађарско-српске границе, како јавља РТС, јуче је први пут од Нове године прешао цифру од стотину.

Мађарска полиција јуче је привела 104 илегалца који су нелегално ушли у ту земљу.

За првих десет дана фебруара у Мађарској је ухваћено 522 илегална мигранта, а у јануару је 553 избјеглице на нелегалан начин покушало да се домогне Европске уније преко те земље.

Због тога су дуж 175 километара мађарско-српске границе дуплиране полицијско-војне патроле, наводи РТС и додаје да све чешће границу са Србијом надлећу полицијски хеликоптери у потрази за илегалцима.

Мађарски медији извјештавају да су се мигранти вратили на мађарске границе.

Наводе да економски мигранти који не могу да уђу у Србију на граници са Македонијом плаћају кријумчарима да стигну до западног одредишта, као и да се све чешће биљеже оштећења заштитне ограде на мађарско-српској граници јер је мигранти и кријумчари сијеку и руше.

Главни савјетник за безбједност премијера Виктора Орбана, Ђерд Баконди, синоћ је на националној телевизији М1 процијенио да ће се на прољеће повећати притисак миграната.

"Мађарска је техничким, људским и правним ресурсима спремна да се суочи са мигрантским притиском", рекао је Баконди за мађарску телевизију, а преноси РТС.