latinica  ћирилица
11/02/2016 |  13:40 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Црнадак требао тражити став институција Српске

Коментаришући изјаву министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка да он није видио коментаре Владе Републике Српске о спорној одлуци о механизму координације, премијерка Жељка Цвијановић рекла је да би било нормално да Црнадак, као министар из Републике Српске, буде заинтересован за ставове Владе Српске о сваком важном питању, па тако и механизму координације, умјесто што је сав посао препустио предсједавајућем Савјета министара, Денису Звиздићу.
Жељка Цвијановић - Фото: VOA Serbian
Жељка ЦвијановићФото: VOA Serbian

- Било би логично и да је прије него што је у Савјету министара гласао за спорну одлуку о механизму координације упоредио тај текст са текстом који је усвојила Народна скупштина Републике Српске, а за који је гласала и његова партија - ПДП. Да је упоредио, видио би разлике - каже Цвијановићева у писаној изјави достављеној медијима.

Цвијановићева истиче да би било логично да је прије него што је гласао за спорну одлуку затражио став институција Републике Српске, јер су оне те које имају једну од кључних улога у систему координације и укупном процесу европских интеграција - али није.

- Умјесто тога, господин Црнадак је одлучио да "продаје маглу" и до бесмисла понавља фразе о опредијељености домаћих власти за европски пут, а да при томе није ни прстом мрднуо да помогне да БиХ преда кредибилну пријаву за чланство. Овако се сви заједно с њим и другим незналицама бламирамо и пред онима у ЕУ који су спремни да нам прогледају кроз прсте, а поготово пред онима који тачно знају колико је  пријава далеко од кредибилне. У прилог томе говори и чињеница да у овој земљи нема воље чак ни да се дефинише механизам координације без превара и дилетантизма. Ако на првој степеници тако посрћемо, како онда мисле да будемо кредибилни у свему оном што нас чека на европском путу? - истиче премијерка Српске.

Премијерка Републике Српске сматра да је Црнадак, уколико је желио да помогне ЕУ да апликацију БиХ доживи као кредибилну, требао тражити да представници свих нивоа власти прецизно дефинишу шта треба заједнички да ураде у оквиру прецизних рокова. Истиче да би тада и његов посао био лакши.

- Овако су институције БиХ одлучиле да пребаце "врућ кромпир" у руке ЕУ, која тренутно има већих проблема него да се бави јефтиним триковима. Да се тако подноси апликација по систему "ево вама апликација, па ви сад гледајте у Бриселу шта ћете с тим", онда би том трику прибјегли и паметнији од БиХ. Али, нису, баш зато што су паметнији, и што се то тако, једноставно, не ради - поручила је Цвијановићева.

Цвијановићева предлаже Црнатку и институцијама БиХ "да се уозбиље и да иницирају састанак на којем ће се провести усаглашавање свих нивоа власти око рјешења о механизму координације, као и о другим стварима без којих БиХ не може поднијети кредибилну апликацију, нити проводити даље кораке на европском путу".

Премијерка Српске тврди да предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић никада није организован ни један састанак на који су били позвани представници Владе Републике Српске, а на којем се разговарало о конкретним рјешењима о механизму координације.

- Тај посао се очито дешавао иза затворених врата и далеко од очију јавности. И дешавао се на релацији бошњачких и хрватских партија, што значи да су, не само институције Републике Српске које и јесу најпозваније да о томе разговарају, избачене из игре, него су и српски министри из Савјета министара остали изван тог процеса. У прилог томе говори и чињеница да су у договорима у вечерњим сатима, прије усвајања текста механизма координације на тајној сјединици Савјета министара, учестовали само тимови СДА и ХДЗ-а. Зашто су тај посао препустили другима, и зашто се као министри из Републике Српске нису обратили институцијама Српске да чују какав имају став по том питању, није тешко закључити – закључила је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.