latinica  ћирилица
11/02/2016 |  14:11 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Љајић: Србија очекује поштовање Хашког трибунала

Предсједник Националног савјета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је данас да је Србија потпуно посвећена испуњавању обавеза према том суду, али и да очекује минимум поштовања са друге стране.

"Дуго се бавим проблемом Хашког трибунала и ово је први пут да се на овакав начин представници тог суда понашају према било којој страни у процесу. Било је периода када та сарадња није била на највишем нивоу, имали смо различита гледишта о различитим питањима, али овакав однос заиста никад није забележен", рекао је Љајић, говорећи о односу претресног већа суда према правном заступнику Србије Саши Обрадовићу.

Љајић је истакао да суд нема право да се на тај начин понаша, чак и уколико се не слаже са српским правним заступником.

"Правни заступник Србије Обрадовић прекидан је у пола реченице, то је створило лош утисак, неравноправног третмана које има страна у поступку. Обрадовић је износио своје становиште, можете да се са тим не слажете, и да критикујете, али немате право да се на тај начин понашате", рекао је Љајић, који је и министар туризма, трговине и телекомуникација новинарима у Београду.

Он је истакао да је Србија у потпуности посвећена испуњавању својих међународних обавеза према Хагу, али да очекује минимум поштовања са друге стране, чак и када постоје различита гледишта о појединим питањима.

"Чинимо све да обавезе према Трибуналу испунимо, ни једног тренутка не угрожавајићи политичку стабилност у земљи и тиме смо се руководили свих ових година ", указао је Љајић.

Говорећи о захтеву за хапшење троје радикала, Љајић је рекао да је Хаг дошао у проблем који је сам направио, јер мандат судијама истиче у марту.

"Они зато желе пошто-пото да заврше до марта, не због Шешеља, ни због Србије. Ако то не ураде, мора да се тражи сагласност Савета безбедности УН за продужење мандата, која подразумева обавезу држава чланица да финансирају судије и целокупну администрацију", истакао је Љајић.

Трибунал је, према његовим речима, упао у сопствену замку из које тражи начин да изађе, а једину цијену плаћа Србија.

Он је подсјетио и да је лидер радикала Војислав Шешељ, пуштен и допутовао је у Београд, а да претходно нису тражене гаранције Србије.

"Шешељ је безусловно пуштен или боље речено најурен из тог суда, Хаг је хтео да се реши тог баласта, а онда су захтевали да се Шешељ врати", подсјетио је Љајић.

Србија, истакао је он, у поступку ништа није учинила лоше ни непрофесионално, већ је све грешке направио Трибунал.

"Од тога да неко лежи 12 година без пресуде, до пуштања, па захтева да се Шешељ врати. Ми смо били буквално посматрачи, нити нас је ко питао, нити је Србију ко консултовао, а онда се од Србије тражи да своје обавезе извршава у врло незгодном тренутку", рекао је Љајић.

Министар правде Никола Селаковић изјавио је јуче да ће Влада Србије упутити протестну ноту Хашком трибуналу због понашања претресног вијећа према представнику Србије на рочишту поводом захтјева за хапшење троје радикала.