latinica  ћирилица
11/02/2016 |  14:53 | Аутор: СРНА

Чордаш: Влада Српске помогла хрватским повратницима

Захваљујући средствима Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске, пружена је помоћ хрватским повратницима у 22 општине Српске, изјавио је ресорни министар Давор Чордаш.

Чордаш је данас приликом посјете Генералном конзулату Хрватске у Бањалуци и разговору са генералним конзулом Златком Крамарићем рекао да су ово уједно и једина средства која су прошле године уложена у обнову имовине Хрвата у Републици Српској.

Он је истакао да од међународних донатора једино Влада Хрватске пружа подршку повратку Хрвата на простор Републике Српске, те је прошле године путем Државне канцеларије за Хрвате изван Хрватске обезбиједила средства за пројекте Католичког школског центра у Бањалуци и обнову Дома Хрватског културног друштва "Напредак" у Дервенти, саопштено је из Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске.

Чордаш је овом приликом указао и на проблеме који прате спровођење Регионалног програма стамбеног збрињавања, који је требало да буде најзначајнији пројекат у посљедње три године, али је у старту дошло до потешкоћа са процесом провјере имовине потенцијалних корисника у Хрватској, који се одвија веома споро.

Он је хрватског конзула замолио да својим утицајем помогне да се ово превлада јер је то први услов да би људи могли да добију трајна стамбена рјешења кроз Регионални програм стамбеног збрињавања.

На састанку је било ријечи и о пројектима о којима је разговарано током званичне посјете предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић Републици Српској и БиХ, односно о изградњи моста у Комушини и пута у Воларима, на којима би требало заједно радити.

Чордаш и савјетник министра Марија Рапо захвалили су на средствима које Влада Хрватске издваја, те изразили очекивање да ће у овој години бити обезбијеђена додатна средства за ове, али и друге институције које учествују у јавном позиву Државне канцеларије, као и да ће помоћ Владе Хрватске бити значајнија у наредном периоду.

Крамарић је изразио спремност за наставак досадашње успјешне сарадње Генералног конзулата Хрватске у Бањалуци и Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске.