latinica  ћирилица
11/02/2016 |  15:49 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Политички обојен рад институција БиХ

Привођењем америчког држављанина, власника Павловић банке Слободана Павловића и службеника ове банке Петра Лазића и Љиљане Гарић сасвим је јасно да Сипа, ОБА и Тужилаштво БиХ настављају са политички мотивисаним истрагама и застрашивањем грађана Републике Српске, не бавећи се највећим проблемом који је присутан у БиХ - тероризмом, рекао је стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- Привођење Слободана Павловића, оснивача школских установа и Павловић универзитета, те власника угледне банке порука је међународним институцијама о наводној слабости и криминализацији цијелог друштвеног система у Републици Српској. У позадини ових привођења нису само политички интереси, већ и намјера да се сруши банкарски систем у Српској - истакао је Галијашевић.

Он је подсјетио да су на исти начин, из потпуно политичких разлога, Британци у Херцеговини срушили Херцеговачку банку.

- Некада су то радили оклопним возилима и дугим цијевима СФОР-а, а данас то ради дугим цијевима СИПА уз помоћ људи који немају осјећај за безбједност и општи друштвени интерес - рекао је Галијашевић.

Он је нагласио да се оваквим спектакуларним привођењима које је провели СИПА, уз свесрдну подршку једне локалне телевизије, скреће пажња са масовних одлазака муслимана из ФБиХ у редове Исламске државе у Сирији и Ираку, тој масовној појави која злоупотребљава и на ратишта одводи цијеле породице, па чак и дјецу.

Такође, каже Галијашевић, на овај начин се скрива и скреће пажња јавности са чињенице о тајно одржаној сједници Савјета министара БиХ на којој је усвојен механизам координације који није усаглашен са Владом Републике Српске.

- Хапшење уличних трговаца аутомобилима у Федерацији, хапшење и компромитовање секуларних политичких лидера код Хрвата и Бошњака, те деструкција Републике Српске, њених институција и угледних појединаца, је крајњи домет безбједносне политике актуелног министра безбједности у СМ БиХ Драгана Мектића и директора СИПА Перице Станића - истакао је Галијашевић.

Он је нагласио да ће прије или касније неко морати да обрати пажњу на озбиљне безбједносне изазове и пријетњу тероризмом која долази из федералног дијела БиХ и објаснити им да се цијела Европа припрема и да страхује од могућих терористичких напада Исламске државе и Ал каиде.

- У безбједносним круговима на Западу, двије најризичније тачке са којих се очекује организација терористичких напада су Сарајево и Истанбул, док 5.000 терориста у ФБиХ само чекају налог да покрену талас терористичких акција у БиХ и Европи. Управо Турска покретањем избјегличког таласа према ЕУ жели да створи услове за улазак многих лица са лажним идентитетима, оспособљеним за извођење сложених терористичких операција, а терористичка мрежа у БиХ је најснажнији логистички, оперативни и идеолошки центар за подршку и планирање тих операција - упозорио је Галијашевић.

Наравно, каже он, то је посао за озбиљне безбједносне политике и озбиљне безбједносне агенције, а не за СИПА или ОБА које само испуњавају политичке жеље Бакира Изетбеговића и појединих западних амбасадора.

- Тероризам је највећи проблем БиХ, којим нису способне да се баве ни СИПА, ни ОБА с обзиром на то ко њима руководи и чије политичке циљеве реализују. То су дефинитивно политичке организације и немају везе са безбједношћу БиХ и њених грађана - закључио је Галијашевић.