latinica  ћирилица
11/02/2016 |  16:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Међународни позоришни фестивал "Славија 2016"

Јубиларни 15. Међународни позоришни фестивал "Славија 2016" биће ове године одржан од 9. до 19. марта и на њему ће наступити 12 представа из девет земаља са три континента, рекао је данас Оснивач позоришта и фестивала Батрић Жарковић.
Позориште - Фото: илустрација
ПозориштеФото: илустрација

Жарковић је на конференцији за новинаре истакао да је овај фестивал добио прошле године у Паризу етикету EFFE 2015/2016. и тиме постао дио платформе 100 фестивала који су синоним за умјетнички квалитет и имају значајан утицај на локалном, националном и међународном нивоу.

Позоришну смотру коју организује приватно позориште Славија отвориће Дарко Брлек, предсједник Европске асоцијације фестивала (EFA).

Говорећи о Фестивалу на коме је предсjедник Међународног жирија Рашко Јовановић  истакао да је ово позоришна смотра на којој се "негују сви цвjетови", а једини критеријум је да је добра представа.

Ове године ће наступити позоришта из Русије, Грчке, Румуније, Азербејџзана, Литваније.

"Овде нема програмских флоскула већ је Фестивал добрих представа и упркос чињеници да су сцена и гледалиште на истој равни не ради се само о камерним извођењима већ је обезбијеђена репертоарска разноврсност", истакао је Јовановић.

Јовановић је додао да позориште "Славија" покреће од ове године још један позоришни фестивал који ће трајати седам дана од 20. октобра и биће посвећен искључиво Браниславу Нушићу.