latinica  ћирилица
11/02/2016 |  16:36 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

БОРС: Институт блокира тражење српских жртава (ВИДЕО)

У БиХ још се трага за 1.634 Срба који су нестали у току рата, а главни кривац за такво стање је Интитут за тражење несталих лица БиХ, истакнуто је на округлом столу "Проблематика у процесу тражења несталих", у организацији БОРС-а у Бањалуци.
БОРС: Институт блокира тражење српских жртава - Фото: РТРС
БОРС: Институт блокира тражење српских жртаваФото: РТРС

Један од закључака је да рјешење треба тражити у формирању радне групе у оквиру БОРС-а, да би се извршио већи притисак на Институт.

Породице несталих поручују да не желе да се њихова трагедија исполитизује. Само желе да се посмртни остаци њихових најмилијих пронађу.

Драгана Васић Марин, кћерка несталог борца, рекла је да је њен отац нестао 1992 године, те да породица од тада нема никаквих информација о његовој судбини.

У Влади Српске тврде да Институт за нестала лица БиХ ради само у интересу Бошњака. Додају да је преносом надлежности на ниво БиХ 2008. године поступак тражења српских жртава обустављен.

Гостимир Иванковић, члан Комисије за нестала лица Владе Републике Спрске, каже да се скоро деценију није ништа десило, те да је ријешено можда само педесетак случајева.

- Још имамо неријешено скоро једну бригаду, а то је 1.600 лица - рекао је Иванковић.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић сматра да су српске жртве дискриминисане.

- Може се доказати да постоји дискриминација по националној основи и жртава и породица и нас запослених у Институту - истакао је Мишић.

У БОРС-у наглашавају да су промјене неопходне како би овај проблем био ријешен.

Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Спрске, рекао је да овако стање није добро и да је потребно  побољшање.

Одговорност за нерад сноси и Тужилаштво БиХ јер њиховим фиокама велики број захтјева за есхумацију скупља прашину, поручили су у Борачкој организацији.