latinica  ћирилица
11/02/2016 |  17:29 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

"Механизам координације неприхватљив за Српску" (ВИДЕО)

Одлука о систему координације процеса европских интеграције у БиХ, усвојена под велом тајне на сједници Савјета министара 26. јануара, узбуркала је страсти између два политичка блока у РС. Шеф Клуба СНСД-а у Представничког дому ПС БиХ Сташа Кошарац затражио је хитну смјену Савјета министара, јер усвојена Одлука иде на штету Републике Српске.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Министри Игор Црнадак и Драган Мектић поручили су да је усвојени механизам добар за Републику Српску, а да је начин усвајања мање важан. Премијерка Жељка Цвијановић поручила је српским министрима у Савјету министара БиХ да би било логично да су прије гласања за спорну одлуку затражили став институција РС, што нису урадили.

Посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ Милица Марковић најавила је да ће посланици ове странке затражити од предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића, али и српских министара, објашњење у вези са утврђивањем механизма координације.

Марковићева сумња да је уопште одржана сједница Савјета министара 26. јануара, јер на званичном сајту нема информација о томе. Данас је пропао покушај СДП-овог посланика Саше Магазиновића да се на сједници Заједничке комисија за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ разговара о усвојеном механизму.

Чланови Комисије из СДА, СББ-а и ХДЗ-а БиХ одбили су тај приједлога, а то довољно говори. 

Сада је и потпуно јасно да је кључни документ за преговоре БиХ са ЕУ усвојен далеко од очију јавности. Нетранспаретност и тајност самог чина усвајања Одлуке о механизму координације наводи на сумњу и скривене намјере.



"Колико знамо, није ни било сједнице него телефонски договор, што је срамота. Тако се Република Српска не представља. Било би коректно да је Савез за промјене сазвао конференцију за новинаре и рекао шта је и зашто урађено, а не да сазнамо након мјесец дана и да питамо ко је у наше име усвајао реформску агенду", рекао је Стевандић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а у НСРС, истиче да, не улазећи у формализацију предлагања Одлуке о механизму координације, садржај Одлуке је скоро идентичан са одлуком коју су усвојили као неку врсту приједлога у НСРС.
 
Ипак, предсједница Владе РС тврди да постоје разлика. Она тврди да представници Владе никада нису позивани на разговоре о механизму координације. Очито је, каже, да се све дешавало иза затворених врата на релацији бошњачких и хрватских партија, што значи да су заобиђене не само институције Српске, него су и српски министри из Савјета министара остали изван тог процеса, истиче премијерка.

"У прилог томе говори и чињеница да су у договорима у вечерњим сатима, прије усвајања текста механизма координације на тајној сјединици Савјета министара, учестовали само тимови СДА и ХДЗ-а. Зашто су тај посао препустили другима, и зашто се  министри из РС нису обратили институцијама РС да чују какав имају став по том питању, није тешко закључити", рекла је Цвијановић.

Због настале штете по институције Републике Српске али и све грађане, СНСД је затражио смјену Савјета министара БиХ. Критике упућују српским министрима у Савјету министара због њихове, како кажу, анемичне и сервилне политике. Ипак, остављују могућност да су и сами преварани од стране Дениса Звиздића.

Прозвани министри негирају да их је Звиздић преварио. Министар безбједности Драган Мектић је за СРНУ изјавио да нема ништа спорно у овом документу, а шеф бх. дипломатије Игор Црнадак гласао је за Одлуку јер је, каже, добра за Републику Српску. Не жели да коментарише чињеницу да је Денис Звиздић на састанку у Бањалуци 30. јануара прећутао да је спорна Одлука усвојена четири дана раније.

"Мени је чудно да је Влада Српске није обавјестила српске министре у Савјету министара о томе шта мисли о механизму. Ја нећу давати коментаре, док не видим шта Влада мисли да није добро", истиче Црнадак.

Одлука о систему координације процеса европских интеграција БиХ треба да допринесе постизању једног гласа којим би БиХ наступала према институцијама ЕУ.

Предвиђа пет заједничких тијела, од којих је кључни Колегијум за европске интеграције у коме су предсједавајући Савјета министара и његова два замјеника, ентитетски и кантонални премијери, те градоначелник Брчко дисктикта. Одлуке се доносе једногласно у складу са уставним надлежностима за материју која је предмет одлуке.