latinica  ћирилица
11/02/2016 |  17:44 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Синдикат: Новим законом не смањивати радничка права (ВИДЕО)

Измјењеним Законом о палатама и колективним уговором не смију бити смањена, ионако нарушена радничка права - став је Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.
Синдикат: Новим законом не смањивати радничка права - Фото: РТРС
Синдикат: Новим законом не смањивати радничка праваФото: РТРС

Предсједник синдиката Драган Гњатић каже да би, према његовим сазнањим, накнада за минули рад у износу 0,5 одсто за годину стажа, могла да буде смањена на 0,3 одсто што је недопустиво.

Министар рада и борачко-инвалидске зашите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да Закон о платама иде у Парламент Српске, али да се још не зна у ком ће смјеру ићи измјене. Истиче, да законска регулатива треба да буде што је могуће више усаглашена на нивоу Републике Српске за све професије, јер сматра да је то једина гаранција да неће бити одређених анимозитета унутар различитих дјелатности. У Синдикату образовања, науке и културе подсјећају да у Српској има око 22.000 незадовољних просвјетних радника у институцијама науке и културе који су потцијењени посљедњих осам година, јер њихови коефицијенти нису уједначени с осталим високообразованим буџетским корисницима. Они су поручили да ће се борити за свој положај. 

Мањи коефицијенти у односу на остале буџетске кориснике, регрес и топли оброк већ урачунат у коефицијент, неисплаћивање 5,7 милиона КМ накнада за превоз и јубиларне награде, надокнађивање празника - само су неки од аргумената које тај синдикат наводи као разлоге за одбрану, како кажу, ионако малих радничких права. Додатно незадовољсто произвешће, ако се покаже тачном информација, кажу у синдикату, умањивање накнада за минули рад у износу 0,5 одсто за годину стажа на 0,3 одсто.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, каже да инсистирају да се та клаузула нико не дира, да остане како јесте, јер имају много аргумената да то остане тако.

Јела Дакић, представница Предшколских установа Републике Српске, каже да више не би смјело да се дешава да било који закон буде донесен по хитном поступку.

На питање да ли има информацију да ће Закон о платама ићи на дораду како би био прилагођен Закону о раду, према којем се коефицијент за минули рад обрачунава са 0,3 одсто, министар Савановић је одговорио да нема такву информацију. Ипак, мишљења је да законска регулатива треба да буде што је могуће више усаглашена на нивоу Републике Српске за све професије.

Према његовим ријечима, то је једина гаранција да неће бити одређених анимозитета унутар дјелатности.

Гњатић је упитао зашто плате у овој области нису уједначене с онима што имају коефицијент 0,6, рекавши да се зна о коме говори - о Електропривреди, а нису јавно предузеће.

У синдикату поручују да ће тражити да се формира заједничка комисија са Министарством просвјете и културе која ће донијети нови грански посебни колективни уговор за образовање, науку и културу, како се не би створио међупростор 20. марта када престану да важе досадашњи уговори.