latinica  ћирилица
11/02/2016 |  22:11 ⇒ 23:29 | Аутор: РТРС

Београд- Спутњик обиљежио годишњицу

Новинска агенција "Спутњик Србија" обиљежила је прву годину рада. Прослави у Народном позоришту у Београду присуствовали су предсједници Републике Српске и Србије, Милорад Додик и Томислав Николић, руски амбасадор у Србији Александар Чепурин и бројне јавне личности из политичког и културног живота Србије.
Годишњица "Спутњика" - Фото: СРНА
Годишњица "Спутњика"Фото: СРНА

Дошли смо у Србију када се овдје осјећала потреба за другим медијем, а за годину дана смо успјели да се позиционирамо на медијском небу Србије, рекла је главна и одговорна уредница Спутника Србије.

- Успјели смо да прикажемо да истина није црно-бијела и да није само једна. Да не дозволимо да се спусти завјеса која пријети да постане гвоздена завјеса између једног дијела свијета који називају истоком и другог који називају западом - рекла је Љубинка Милинчић.

Долазак Спутњика је добра вијест за Србију и Републику Српску, јер доприноси објективности и могућности да се чује и друга страна, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Драго ми је што су руски медији са становишта онога што су учинили на глобалном плану успјели да парирају глобалним системима какав је Си-еН-еН, Би-Би-Си и неки други. Раша тудеј и Спутник су учинили огроман продор у том погледу и моја подршка свему томе је и разлог зашто сам вечерас овдје - рекао је Додик.

- Јако је добро да подручје Србије и Републике Српске, односно Балкана, заузимају и они који мисле и које нам просљеђују информације које нам употпуњују знање у свијету у ком живимо - рекао је режисер Емир Кустурица.

Сергеј Кучетков из Спутњика Русија захвалио је свима који су допринијели да ова агенција буде равноправна на медијском небу и Србије, али и Републике Српске. 

Србија је једна од 29 земаља свијета у којој је прошле године почео да ради Спутњик. Портал и радио дио су међународне корпорације "Русија севодња" - Русија данас.

Спутњик је данас медиј којем се вјерује. По уређивачкој политици независан од Москве, у главном граду Русије има четири дописника, али и дописнике у 29 земаља.

Текстове за ових годину дана преузимали су сви најутицајнији и најтиражнији медији у Србији и региону, што је за Спутњик најбоља потврда ексклузивности, уравнотежености, професионализма.

У умјетничком дијелу програма учествовали су глумица Биљана Ђуровић и солисткиња опере Народног позоришта Сања Керкез.