latinica  ћирилица
11/02/2016 |  23:00 ⇒ 12/02/2016 | 13:04 | Аутор: СРНА

Додик за К3: Тајно усвајање механизма координације велеиздаја Српске (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је тајно усвајање механизма координације велеиздаја Републике Српске, јер су на тајном састанку Савјета министара Срби гласали без ставова Републике Српске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је указао на непоштовање одлуке парламента Српске, који је прије посљедњих избора усвојио модел координације и упутио га на даље консултације, те да тај модел нико није оспорио.

"За тај модел координације су гласале и неке опозиционе партије, као што је ПДП и НДП, а сада њихови министри у Савјету министара гласају сасвим другачије", рекао је Додик за прњаворску телевизују "Ка три".

Додик је нагласио да су овим потезом, министри из Републике Српске у Савјету министара преварили не само Народну скупштину и своје странке, него и народ који представљају.

"Овај народ мора да разумије да је на сцени подвала која је генерисана односом и понашањем наших људи у Савјету министара. Али, ово не значи да ми немамо шансу, јер ћемо ових дана поново сјести у Народну скупштину и тражити одговорност за овако нешто", поручио је Додик.

Према Додиковим ријечима, поставља се питање да ли има још тајних сједница за које Република Српска није обавијештена.

Додик је додао да је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић три дана након тајног усвајања одлуке о механизму координације био у Бањалуци и од представника Српске тражио да се о овом питању расправља, а да је одлука већ била донесена, што говори о шпекулацији.

На питање да ли су српски представници у Савјету министара то урадили из незнања или су изманипулисани, Додик је упитао како је могуће да министар буде изманипулисан.

"Кад би неки Нијемац у Европском парламенту био против парламента Њемачке? То овај народ мора да види. Овдје се ствара атмосфера неког хаоса, баш да би се ово сакрило. Имали смо још неколико важних кључних питања у којима смо морали да будемо јединствени без обзира на то ко је шта", истакао је Додик.

На питање како БиХ, као земља која има високог представника и стране судије, аплицира за чланство у ЕУ, Додик је рекао да тако нешто нема нигдје у Европи и да је БиХ "накарадна земља".

"Имали смо страначки консензус да се тражи закон о Уставном суду БиХ и то Бошњаци игноришу. Кажу да то не може да се мијења зато што је то дио дејтонског рјешења, иако нико не жели да укине Уставни суд БиХ, него странце у њему", истакао је Додик.

Додик је изразио забринутост оваквим развојем ситуације, јер како је рекао, ово што ради такозвани Савез за промјене је потпуна издаја српског националног концепта Републике Српске и српске националне позиције у БиХ.

Он је додао да постоји још једна тајна одлука о томе да се купе наоружање од 200 милиона за војску БиХ. "Питам се шта ће нама то и ко је о томе питао Републику Српску", истакао је Додик.

Говорећи о глобалној ситуацији и мигрантској кризи, Додик је рекао да је Европа до сада промовисала искључиво хуманизам и људске вриједности, да би прије годину дана њемачки канцелар Ангела Меркел рекла да је мултиетничност била њихова глобална заблуда.

"Када смо ми то слушали нисмо могли да вјерујемо да то неко говори, а њихови службеници и даље долазе овдје нама да држе предавања о томе како то треба да се сачува", напоменуо је Додик.

Он је додао да наш одговор на такву кризу треба да буде чување вриједности и хомогености Републике Српске, као и да је примарни задатак политичара у Републици Српској да очувају њену стабилност.

"Савршено добро знам да уколико очувамо стабилност и хомогеност имамо шансу да идемо даље, уколико уђемо у хаос никад се из њега нећемо извући", сматра Додик.

Предсједник Српске је поручио да се хаос намеће, али да га у Српској нема, те да је Република Српска миран и стабилан простор, али да се ударило на њене вриједности.

"Европа је изгубила ту хуману димензију, та фарса која је промовисана годинама, није могла да се очува у налету од неколико милиона избјеглица. То говори да је то била крхка и вриједносна и институционална организација, која то није могла да издржи", тврди Додик.

Из тога, додао је он, Српска мора да научи лекције, од којих је примарна да штитити интересе Српске и по цијену одбацивања сваког наметања и подаништва.

"У медијима је била изјава италијанског премијера, који каже да се ЕУ понаша као оркестар на Титанику. То каже премијер једне од осам најразвијенијих свјетских земаља и једне од три најјаче економије ЕУ. А, ми дођемо у ситуацију да се овдје ирационално прави атмосфера јурњаве ка тој ЕУ, зато што неколико бирократа у БиХ и даље прима високе плате да би промовисали ЕУ за коју нема рјешења", навео је Додик.

НАРОД ЈЕ ПОСЕБНО ОСЈЕТЉИВ НА ПОДАНИШТВО

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да нико не може преварити народ који је посебно осјетљив на причу о подаништву према Бошњацима и странцима, истакавши да је највеће подаништво које се могло видјети у историји Републике Српске оно предсједника СДС-а Младена Босића, потпредсједника СДС-а Огњена Тадића и осталих.

"СДС је постао уска структура која окупља само оне који су именовани и они се бране, али СДС ће показати свој драматичан пад и већ је изгубио подршку", рекао је Додик за телевизију "Ка три".

Он је истакао да је референдум о Суду и Тужилаштву БиХ суштинско питање јер се тиче будућности.

"До прије годину дана Суд и Тужилаштво БиХ били су стјерани уза зид. Садашња конфигурација власти /на нивоу БиХ/ и ових који долазе из Републике Српске су их охрабрили, уз обећања о неким хапшењима, при чему су лопови само они за које они кажу. То су приграбили Бошњаци и странци и сада они промовишу неку причу о правној држави", нагласио је Додик.

Он сматра да, када се покрене суштинско питање откуд Суд и Тужилаштво БиХ у БиХ, многи бјеже од тога, јер тих правосудних установа нема у Уставу, али иако је свима досадно више слушати о томе, постоје институције и политике које ће се борити против тога.

Додик је поновио да Савјет министара не може донијети ниједну одлуку без сагласности владе јер за то нема надлежност.

Наводећи да ради свој посао савјесно, да је свјестан шта треба да ради и да је и даље важно шта каже предсједник Републике, он је навео да се што прије мора организовати јавна друштвена акција и да се морају "склонити људи у заједничким институцијама, иначе ће начинити штету од које се Српска неће моћи опоравити".

"Механизми за то су Народна скупштина, позивање на одговорност, изопштавање, тражење одговорности, процесуирање, а најбољи механизам је народни апел таквој издајничкој политици", оцијенио је Додик и додао да је неколико пута звао на састанак представнике Српске у БиХ, а они нису дошли.

Он је појаснио да савршено добро зна да се референдум може одржати уколико постоји консензус и прате га високи стандарди, а оно што најмање треба Републици Српској јесте да референдум не успије.

"Треба бити одлучан и провести вољу народа или изиграти вољу народа. Ја нисам спреман да изиграм вољу народа", навео је Додик.

Према његовим ријечима, они који питају шта послије, боје се воље народа. "Ја је се не бојим. Увјерен да ће народ одбити ту причу о Суду и Тужилаштву које су наметнули високи представници које штите моћне земље, али неће ни то вјечно трајати. Након тога, органи Српске треба да кажу да је то било вануставно и да одбију било какву надлежност Суда и Тужилаштва на простору Српске", нагласио је Додик.

Он је додао да, уколико они покушају нешто силом, Република Српска ће се одбранити оним чиме има, путем полиције.

Према Додиковим ријечима, опозиција није спремна да буде дио фронта те врсте. Није проблем, каже он, остати у дејтонској БиХ, али је потребно рашчистити насиље које су наметнули странци.

"Немам амбицију да будем тај који се слуша, нисам тај који сам намеће свој став, ја сам за то да о томе причамо, али се зна шта су минимални интереси и ко би требало да дефинише интересе Републике Српске, а то сигурно нису министри у Савјету министара, већ институције Републике Српске", рекао је Додик.

Он је додао да онај ко игнорише институције Републике Српске, игнорише и Републику Српску. "Давно сам научио лекцију да ја нисам Република Српска, већ само предсједник", истакао је Додик.

СРПСКА ДА ОПРЕМИ ПОЛИЦИЈУ ПРЕМА ЕВРОПСКОМ МОДЕЛУ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су се у налету тероризма и због потребе за већом безбједношћу грађана створили услови да Република Српска опреми своју полицију према стандардима који одговарају Европи.

"Ми тражимо европски модел за опремање полиције Републике Српске, што подразумијева да сваки полицајац има дугу цијев, не да је носи кући и да је показује, већ да је има негђе у сошкама ако затреба", рекао је Додик за телевизију "Ка три".

Додик је појаснио да то практично значи да би Република Српска имала 8.000 дугих цијеви у полицији, а не 800 дугих цијеви.

Он је подсјетио да су странци 20 година држали ситуацију да у полицији буде што горе, а када су увидјели да у полицији раде људи који воле Републику Српску, онда су све учинили да они не буду довољно опремљени и наоружани.

Према његовим ријечима, "до прије годину дана смо били везани аранжманом који је био потписан одмах након рата о томе да на десет полицајаца у Српској може да се има једна дуга цијев, што значи да Српска по томе може да има само 800 пушака, док у Федерацији БиХ има 100.000 ловаца који имају дугу цијев".

"Када су тражили да продужим тај аранжман, рекао сам да не долази у обзир", истакао је Додик.

Он је рекао да у полицији Републике Српске морају бити заступљени млади људи који "хоће, а не који морају".

Додик је рекао да вјерује у министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача, који је изразити патриота који неће оклијевати да заштити све грађане Републике Српске.

Говорећи о враћању у парламент Републике Српске Закона о полицији и унутрашњим пословима, Додик је рекао да је то изразити примјер манипулације Бошњака који нису престајали да траже да у свему буде основа попис становништва из 1991. године, који је непроводив.

"Попис становништва из 1991. године никада није верификован, а онда дође бивши високи представник Волфганг Петрич и наметне Устав Републике Српске који садржи попис из те године", каже Додик.

Додик је појаснио да постоји технички проведен, али никада верификован попис становништва у БиХ из 1991. године, подсјетивши да је тај попис био разлог политичког растурања БиХ.

"Једино одрживо рјешење у тим стварима је посљедњи попис становништва у БиХ из 2013. године, али Бошњаци то не желе, већ попис из 1991. године", истакао је предсједник Српске.

Додик очекује да према посљедњем попису становништва број Бошњака у Српској неће прећи 15 одсто, што значи да Бошњака у полицијској структури Републике Српске има више него што реално имају становника на терену.

"Бошњаци уз пут држе причу да их има мање у полицији и власти Српске и да их нема, што није тачно", каже Додик, подсјетивши да је у Републици Српској Бошњак потпредсједник Републике и Народне скупштине, предсједник Уставног суда, док су у Влади Српске од 16 министара пет Бошњаци.

Додик сматра да се структура Владе Републике Српске треба односити на посљедњи попис становништва у БиХ према којом Бошњаци неће више имати пет министара у Влади већ два до три.

Он је рекао да у Српској не може проћи попис из 1991. године као основа за запошљавање у полицији Републици Српској.

Додик је рекао да се вјероватно врши манипулација са посљедњим резултатима пописа становништва, јер Бошњаци желе да "накрцају" људе који не живе овдје, као што је био случај да су људе пријављивали на адресу џамије, те случајеве пријављивања више од 50 људи на једном стану у Сребреници.

Он је рекао да ће посљедњи попис показати да Бошњака има у процентима више него 1991. године, а да има мање Срба и Хрвата, због чега се поставља питање гдје је та прича о Бошњацима као генералним страдалницима и Србима као агресорима у БиХ.

Додик је одбацио спекулације у јавности да је Приједлог закона о полицији враћен парламенту Српске због добијања кредита ММФ-а, истичући да је тај закон искључиво враћен јер основа за запослење Бошњака у полицији Српске не може бити 1991. година.

СРПСКА НИЈЕ ПРЕЗАДУЖЕНА ЗЕМЉА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да Српска није високо задужена земља. "Република Српска је у прошлој години имала повећање изворних прихода преко 120 милиона КМ, раст домаћег производа од 1,5 до 1,7 одсто, те повећање индустријске производње и броја запослених", рекао је Додик за телевизију "Ка три".

Он је рекао да, са становишта економије, Република Српска живи у готово невидљивој инфлацији.

"Српска има просјечну плату већу од 500 долара, док она у Америци износи 4.000 до 5.000 долара", истакао је Додик и додао да је за враћање дуга Српске, хипотетички речено, потребно четири мјесеца стати са исплатама плата, док Америка која има велику економију то мора да уради 16 мјесеци.

Додик је рекао да је Српска у прошлој години од обавеза које је имала према домаћим и иностраним повјериоцима успјела да из властитих прихода сервисира дуг у износу од 130 милиона КМ.

Он је напоменуо да је дио текућих задужења у тој години у 90 одсто случајева отишао у сервисирање доспјелих обавеза из прошлости.

Додик је рекао да Српска има 25 одсто иностраног дуга, који се дијели на онај до 1991. године који је већи у односу на садашњи.

Он је рекао да је инострани дуг за ауто-путеве и болнице развојног карактера за потребе народа, истичући да ће од ауто-пута Бањалука–Добој, када буде отворен, од наплате путарине 60 до 70 одсто сервисирања дуга бити по том основу.

"У структури укупног дуга Српске већи дио је према унутрашњим повјериоцима него страним, који је настао много раније", истакао је Додик.

Он је рекао да су сви јавни објекти у Српској, који су били уништени од поплава, поправљени и рехабилитовани.

Додик је рекао да је плата у Српској данас дупло већа у односу на период када је била Влада Младена Иванића, домаћи бруто производ порастао је данас за 75 одсто у односу на тај период, те да је већи број запослених.

"Српска данас има већу просјечну плату него у Србији, а присутне су колоне аутомобила из Србије на пумпама у Српској гдје је гориво јефтиније за 40 фенинга, а имамо и најнижу цијену струје у односу на регион", истакао је Додик.

Он је рекао да у Српској постоји грађевинска оператива и логистика за изградњу ауто-путева, термоелектрана и других великих пројеката.

СДС ЋЕ ИЗГУБИТИ У БИЈЕЉИНИ

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће СДС на локалним изборима ове године изгубити власт у Бијељини, те да ће се СНСД потрудити да добије власт и у Добоју. Додик је рекао да ће ДНС задржати власт у Приједору, а СНСД у Бањалуци.

Гостујући на телевизији "Ка три", Додик је указао на чињеницу да многи чланови СДС-а напуштају ту странку, попут чланова у бањалучком градском одбору.

Он је подсјетио да су СДС напустили они који су ову странку и основали, а који су сада формирали Изворни СДС.

"Можете мислити колики је то отклон од издаје коју сада врше /Младен/ Босић, /Огњен/ Тадић и /Мирко/ Шаровић, који води сав процес у погледу урушавања интереса Републике Српске", нагласио је Додик.

Он је додао да су представници Српске у Сарајеву сервилни и да им није важно мишљење институција Српске.

Додик је рекао да ће народ одлучити на изборима и да народ види ко штити, а ко не штити интересе Српске.

"У Добоју имате човјека који промовише Добој као заједницу турских општина. Нисмо за то и борићемо се против тога. Како можете објаснити да је начелник општине Прњавор, који добија ауто-пут, против изградње ауто-пута који ће бити отворен крајем маја од Прњавора до Добоја", закључио је Додик.

Додик очекује да ће предстојећи локални избори у БиХ бити демократски, фер и поштени.

"Народ треба да одлучи не само о локалним функционерима, већ и о глобалној подршци глобалним политикама дефинисаним у Српској у оквиру владајућег блока предвођеног СНСД-ом и опозиционог Савеза за промјене", рекао је Додик.

Додик тврди да ће толеранција на издају "савеза за рикверц" бити веома ниска и да ће доћи до нуле.

"Народ ће имати прилику да бира њих, који су се показали горе у Сарајеву шта раде, те људе који су бранили Републику Српску", истакао је Додик.

Он је рекао да онај ко мисли да треба да се укине Српска гласаће за СДС, ПДП и остале, док ће онај ко мисли да треба ојачати институте Републике Српске гласати за СНСД, ДНС и СП.

"Вјерујем у здрав разум народа, који не може бити изманипулисан на питањима Републике Српске и њене будућности", закључио је Додик.