latinica  ћирилица
12/02/2016 |  07:43 | Аутор: СРНА

Залеђени коловози и смањена видљивост

Ауто-мото савез Републике Српске упозорио је јутрос возаче на залеђене коловозе на већем броју путних праваца, као и да на појединим подручјима магла смањује видљивост до 50 метара.
Путеви - Фото: РТРС
ПутевиФото: РТРС

Због мјестимично залеђених дионица возачима се препоручује опрез на магистралном путу Гламоч-Млиниште, као и на путевима на ширем подручју Ливна и Томиславграда.

Магла отежава саобраћај на путним правцима Прилука-Гламоч-Млиниште и Жепче-Маглај, гдје је видљивост смањена на 30-50 метара. Магле има и на ширем подручју Ливна и Босанског Грахова.

И даље преко превоја Чемерно, на магистралном путу Гацко-Тјентиште, постоји могућност појаве одрона.

Одрони су могући и на путним правцима Карановац-Црна Ријека-Мркоњић Град, Рогољи-Млиништа, Језеро-Ново Село, Карановац-Кнежево-Угар, Саставци-Устипрача, Вишеград-Вардиште, Бродар-Рудо и Добро Поље-Миљевина-Брод на Дрини.

Возачима се савјетује да возе опрезно и да на пут не крећу без зимске опреме.

Због изградње ауто-пута Бањалука-Добој до краја године измијењен је режим саобраћаја у насеобини Лишња, на магистралном путу Клашнице један-Прњавор. Измјена режима саобраћаја на снази је од 7.00 до 19.00 часова сваким даном, осим недјеље. Режим саобраћаја измијењен је и на дионици магистралног пута Шешлије-Јоховац и Јоховац-Руданка.

На регионалном путу Горња Вијака један-Горња Вијака два саобраћај ће привремено бити преусмјерен на новоизграђену саобраћајницу због изградње вијадукта на аутопуту Бањалука-Добој, на дионици Прњавор-Добој.

На магистралном путу Бијељина-Брчко у току је изградња обилазнице око Брчког па је у насељу Гредице измијењен режим саобраћаја. Режим саобраћаја измијењен је и у насељу Горице, на дионици пута Брчко-Лончари. Предвиђено је да радови трају до 26. јуна.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Пољем, на граници БиХ и Црне Горе, могућ је саобраћај за аутобусе који имају више од 22 сједишта и чија највећа дозвољена маса прелази пет тона, као и за возила чија укупна маса не прелази 16 тона.

Из АМС напомињу да на мјесту великог клизишта у дужини од 20 метара, укупна ширина пута износи три метра, те да је тај дио пут обиљежено адекватном вертикалном саобраћајном сигнализацијом.

У току је санација клизишта на регионалном путу Вијака два-Разбој, па се саобраћај одвија једном саобраћајном траком, уз наизмјенично пропуштање возила.

На истој дионици пута преко моста у Драгаловцима забрањен је саобраћаја за теретна возила укупне масе веће од пет тона и висине веће од три и по метра.

Због санације коловоза на дионици регионалног пута Укрина-Вијака, у Вијачанима се повремено саобраћа једном траком. Једном траком возила саобраћају и на регионалном путу Карановац - Митровићи на мјесту клизишта.

Због изградње регионалног пута Невесиње-Берковићи, на дионици Војне-Зови До, саобраћај се одвија успорено.

На регионалном путу Братунац три-Дрињача и даље је на снази забрана за теретна возила укупне масе веће од три и по тоне и за аутобусе класе М3. Забрана се не односи на аутобусе превозника "Дринатранс" из Зворника.

На магистралном путу Сарајево транзит у Федерацији БиХ и даље је забрањен саобраћај за теретна возила масе веће од три и по тоне и за аутобусе. Док траје забрана ова возила саобраћају кроз град.

На граничним прелазима јутрос нема дужих чекања при преласку границе.

Из АМС возачима савјетују да возе максимално опрезно и вожњу прилагоде условима на путу, те да је подсједовање зимске опреме обавезно за све категорије возила.