latinica  ћирилица
12/02/2016 |  08:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Амерички ФЕД изненађен нивоом негативних камата у Европи

Предсједница америчких Федералних резерви Џенет Јелен изјавила је у четвртак да је изненађена колико далеко су централне банке у Европи кадре да иду са спуштањем краткорочних каматних стопа у негативну зону.
Предсједница ФЕД-а (фото:FED / Flickr) -
Предсједница ФЕД-а (фото:FED / Flickr)

Јелен је у говору, неколико сати послије одлуке централне банке Шведске да смањи референтну камату на нови најнижи ниво од минус 0,5 одсто, рекла: "Била сам изненађена да је могуће спустити толико у минус камате као што раде неке земље", преноси агенција Франс прес.

Централне банке у Европи, укључујући моћну Европску централну банку и Банку Јапана, предузеле су ванредне кораке спуштања њихових кључних камата у негативну зону у посљедњих неколико мјесеци, у борби против дефлацијских притисака који произлазе из спорог привредног раста.

Јелен је, у обраћању у Сенату, навела да Фед не планира сличан потез, чак и ако инфлација у САД остане слаба и далеко испод чиљаног нивоа од 2,0 одсто.

Подсјетила је да је Фед уствари подигао референтну камату у децембру прошле године, први пут после више од девет година, пошто америчка привреда умјерено расте.

Упркос јачању тржишних превирања од тада, Фед је још склонији нужном повећању а не смањењу камата, рекла је она.

"Много тога се догодило од тада. Глобална економска и финансијска кретања подривају изгледе. Сада процјењујемо како ти догађаји утичу на нашу перспективу", навела је Јелен, додајући да и поред тога не мисли да је садашњи економски пад толики да би смањење камата учинио вјероватним наредним кораком.

Ипак, на питање да ли би Фед могао да узме у обзир негативне стопе, одговолила је: "Ми их разматрамо поново, јер бисмо жељели да будемо приправни", наводи француска агенција.