latinica  ћирилица
12/02/2016 |  08:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Нигеријски љекар ће доставити доказе о трговини органима на КиМ

Нигеријски љекар Филип Нџеманзе пристаће да српским истражитељима достави доказе и свједочи о трговини органима у коју је укључен бивши вођа ОВК Хашим Тачи, пише данас "Блиц".
Илустрација - Фото: АП
ИлустрацијаФото: АП

- Стојим иза сваке ријечи коју сам изговорио против Тачија и Окороче (милијардер и гувернер Имо области у Нигерији). Све информације и доказе о илегалној трговини органима спреман сам да подијелим са било којом званичном институцијом, укључујући и српско тужилаштво - рекао је Нџеманзе за тај лист.

Српско Тужилаштво за ратне злочине упутило је јуче надлежним органима Нигерије захтјев за обављање разговора са доктором Нџеманзијем, љекаром који је изјавио да је Тачи, заједно са Рохасом Окороцом, трговао органима отетих Срба на Косову и Метохији.

На тај начин, како се прецизира, започео је поступак који ће омогућити саслушање лица које има евентална сазнања о трговини људским органима на Косову и Метохији и на сјеверу Албаније.

Тужилаштво је у овом предмету саслушало до сада 160 свједока.

У сарадњи са Специјалним истражним тимом Еулекса, уз подршку институција Србије, саслушано је више од 200 свједока на простору Србије.

Специјални истражни тим спроводи истрагу у више земаља о злочинима ОВК на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године, које ће епилог добити пред недавно формираним Судом за ОВК у Хагу.