latinica  ћирилица
12/02/2016 |  08:57 ⇒ 11:26 | Аутор: Вечерње новости

Вучић пише протестну ноту Хагу

Премијер Србије Александар Вучић пише протестну ноту суду у Хагу, која ће данас бити уручена Трибуналу - сазнају "Новости".

Према сазнањима, предсједник Владе Србије поручиће да ова међународна институција мора да поштује Србију, уз подсјећање на све дописе у којима су тражили и давали гаранције за пуштање оптуженика на привремену слободу због лијечења, а на које се Трибунал оглушио. Такође, Вучић ће подвући и двоструке аршине које Хаг примјењује, као и то да се Србији не допушта да неке случајеве води пред домаћим судовима, за шта су друге државе добиле зелено свјетло.

Ово ће бити званичан одговор државе Србије на, како су представници Владе истакли, бахато и непримјерено понашање судије Алфонса Орија који је на прекјучерашњем претресу о томе шта Србија чини да ухапси радикале Вјерицу Радету, Јову Остојића и Петра Јојића, који се терете за непоштовање суда, викао и прекидао српског заступника Сашу Обрадовића.

Вучић је јуче поручио да "никоме нећемо дозволити да нас понижава, па ни хашким судијама".

- Сви у Трибуналу треба да науче да поштују Србију. Прво и најважније је да добијемо одговор зашто Толимир није пуштен на привремену слободу, иако је Влада прије више од четири мјесеца упутила допис и захтијевала његово пуштање јер је био тешко болестан. Ако смо ми то знали, морали су и они да знају, и то неупоредиво боље. Не говоримо о техничким, бирократским захтјевима, већ о томе да човјек данас није жив. Неко је за то одговоран, и морају да нам пруже одговоре на та питања - рекао је Вучић.

Говорећи о случају Вјерице Радете, Петра Јојића и Јова Остојића из СРС, чије је изручење због наводног давања мита свједоцима у процесу против лидера СРС Војислав Шешеља, Хаг прекјуче поново захтијевао, Вучић је рекао:

- Те особе нису оптужене за ратне злочине. Ради се о дјелима за која је прописана казна од шест мјесеци до три године. Ви, господине Ори, и сви у Хашком трибуналу треба да научите да поштујете Србију, а онда ћемо, у складу са законом и обавезама, да наставимо разговоре.

Предсједник Националног савјета за сарадњу са Хагом Расим Љајић рекао је да "смо потпуно посвећени испуњавању обавеза према суду, али да очекујемо минимум поштовања са друге стране":

- Дуго се бавим Хагом и ово је први пут да се на овакав начин представници суда понашају према било којој страни у процесу.

Према виђењу министра за рад у Влади Србије, Александра Вулина, Трибунал је "Србију замијенио са неком колонијом".

- Још једном су се осрамотили. Србија је суверена, самостална и слободна земља са којом нико тако не може да разговара - рекао је Вулин.