latinica  ћирилица
12/02/2016 |  09:17 | Аутор: СРНА

Беванда: О механизму координације након изјашњавања ентитетских влада

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда рекао је да ће усвојени механизам координације коментарисати тек након што се о свему званично изјасне ентитетске владе, које још нису доставиле изјашњење Савјету министара.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

"Добар дио мандата на челу Савјета министара БиХ провео сам радећи на механизму координације и мислим да је тај посао могао бити урађен и раније да смо мало мање робовали сујетама и теоријама завјере, а да смо се више држали чињеничног стања, уставног оквира, па и дате ријечи", нагласио је Беванда.

Беванда сматра да није преурањено подношење апликације за статус кандидата БиХ за чланство у Европску унију.

Он је за "Глас Српске" рекао да треба почети обављати посао који се мора урадити на прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, умјесто да се полемише о већ утврђеним стандардима.

"Апликација ће сасвим сигурно бити предата у понедјељак 15. фебруара. То није само добра вијест, него и показатељ нашег јасног опредјељења да закорачимо ка ЕУ и прихватимо европске стандарде у свим сегментима живота", додао је Беванда.

Говорећи о могућим посљедицама традиционалне трговине са Хрватском, Беванда је рекао да је на БиХ да преговорима дође до најбољег рјешења за своју привреду кроз компензационе мјере као што је проширење претприступних фондова за БиХ и друге доступне механизме.