latinica  ћирилица
12/02/2016 |  10:13 | Аутор: СРНА

СИПА: Тужилаштву БиХ биће предато пет осумњичених

Службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ криминалистички су обрадили 14 лица која су ухапсили у акцији кодног назива "Лиштица" због сумње за организовани криминал у вези са недозвољеним прометом акцизних производа, недозвољеним складиштењем робе, пореском утајом или преваром и прањем новца, од којих ће пет бити предато Тужилаштву БиХ на даље поступање.
Акција "Лиштица" - Фото: РТРС
Акција "Лиштица"Фото: РТРС

Након криминалистичке обраде, девет лица је, према упутству поступајућег тужиоца, синоћ пуштено, а пет осумњичених чији су иницијали З.М, С.Ч, Г.М, Љ.Ч. и М.К. током дана биће предато Тужилаштву БиХ.

Већи број особа саслушан је у својству свједока, саопштено је из Сипе.

Процјењује се да су припадници организоване криминалне групе незаконитим дјеловањем у периоду од три мјесеца продали најмање 55 тона дувана, чиме је буџет БиХ оштећен за износ од око 7.850.000 КМ, а прибављена противправна имовинска корист виша је од 1.200.000 КМ.

Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, претресени су објекти на 25 локација на подручју Груда, Широког Бријега, Читлука, Зенице и Сарајева.

Током претреса пронађено је и привремено одузето више од пет тона резаног дувана, око 18 тона дувана у листу, три машине за сјечење дувана, већа количина новца у готовини, четири путничка моторна возила, више од 800 кутија цигарета без поријекла различитих брендова и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку, наводи се у саопштењу.