latinica  ћирилица
12/02/2016 |  10:24 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Не игнорисати ничији став у механизму координације

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је да је веома важно да код механизма координације буду заступљени интереси свих и да ничији став не треба игнорисати, посебно ако је аргументован.
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: РТРС
Ларс Гунар ВигемаркФото: РТРС

Вигемарк је истакао да овај механизам не би требало да буде инструмент да се мијења уставно уређење БиХ, али мора одражавати то уређење - БиХ, ентитете и кантоне.

"Морате бити реални када приступате овим питањима. Ако овај механизам буде функционисао, а то има везе и са политичком спремношћу, надам се да ће све резерве и забринутости које се јављају бити ријешене", рекао је Вигемарк за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Он сматра да је прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању требало раније рјешавати, још када је Хрватска приступила ЕУ.

Према његовим ријечима, у ЕУ не желе да умање значај пољопривреде у БиХ, већ желе да она добије приступ цијелом тржишту ЕУ, највећем јединственом тржишту на свијету.

"Покушаћемо да подржимо БиХ колико год можемо, али у овом процесу треба приступити корак по корак", истакао је Вигемарк.

Он сматра да је Реформска агенда одговор на питања економије, која је у БиХ "запала у слијепу улицу".

"Морамо реформисати, не само тржиште рада већ цјелокупну економију. И даље је тешко покренути бизнис, превише је пореза, превише бирократије, политичког утицаја, корупције", појашњава Вигемарк, који очекује да ће за шест до 12 мјесеци већ бити видљиви резултати.

Он је оцијенио и да предаја апликације БиХ за чланство у ЕУ показује да приступ ЕУ функционише, али и да се општа заинтересованост грађана БиХ да постану дио ЕУ сада проводи у конкретне кораке.

"Дошли сте у садашњу фазу брже него што је већина људи очекивала и важно је да се не замарате детаљима, него да наставите са позитивним трендовима", поручио је Вигемарк.