latinica  ћирилица
12/02/2016 |  13:01 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Бирач- Жене предузетнице представиле своје производе (ВИДЕО)

Жене предузетнице које имају развијену пољопривредну производњу у општинама Власеница и Милићи, представиле су свој рад заинтересованим пословним партнерима и грађанима у Власеници.
Жене предузетнице представиле своје производе - Фото: РТРС
Жене предузетнице представиле своје производеФото: РТРС

Да би унаприједиле пословање на овом подручју, како кажу жене предузетнице, неопходне су хладњаче за складиштење. 

Снежана Ступар на свом имању узгаја малину, али има проблем благовременог складиштења. Најављена набавка мини-хладњаче у великој мјери унаприједила би развој овог посла.

- Мини хладњача ће мојој породици бити само подстицај у даљем развијању посла, јер планирамо проширење - каже Сњежана.

Набавка хладњаче у Власеници реализује се уз подршку невладиног сектора.

Бранислав Танасијевић, пројект менаџер CARE International, каже да ће од сљедеће године, повећањем количине производа, бити повећан и број комора на хладњачи.

- Тако ћемо јачати капацитете и услове производње и пласирања робе на тржиште, а самим тим и породични профит - рекао је Танасијевић.

- Најчешћи проблеми са којима се срећу узгајивачи су инфаструктурне природе: лоши приступни путеви, велика удаљеност хладњача, превоз од малињака до складишта, лош квалитет садног материјала - каже Нада Марковић, предсједница Удружења жена "Маја" из Кравице.

У том удружењу сматрају да ће реализацијом пројекта "Укључив економски раст и стварање запослења у источној БиХ - регија Бирач" бити ријешени бројни проблем предузетника.