latinica  ћирилица
12/02/2016 |  15:24 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Николић одликовао предсједнике више од 20 афричких држава

Предсједник Србије Томислав Николић, поводом Дана државности Србије - 15. фебруара, потписао је указе о одликовању институција, припадника Министарства одбране и Војске Србије и појединаца међу којима су и предсједници више од 20 афричких земаља.

Међу одликованима за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа са Србијом су предсједници Алжира, Анголе, Боцване, Етиопије, Јужноафричке Републике, Конга..., као и краљ Марока Мухамед Шести и предсједавајућа Комисије Афричке уније Нкосазана Дламини-Зума, саопштено је из Прес-службе предсједника Србије.

Николић је Сретењским орденом првог степена за нарочите заслуге и постигнуте резултате у просвјетној дјелатности, а поводом 150 година рада, одликовао Гимназију у Крушевцу.

Сретењским орденом другог степена одликовани су Српско геолошко друштво, Институт "Михајло Пупин", Прва техничка школа из Крагујевца, Природњачки музеј из Београда, а међу одликованима су и институт Земун Поље и Математичка гимназија у Београду.

Николић је одликовао и селектора Ватерполо репрезентације Србије Дејана Савића, а постхумно адвоката Вељка Губерину и кошаркашког тренера Ранка Жеравицу.

Одликовани су и академик Милован Данојлић, за хуманитарну делатност Арно Гујон, затим Хелен Делић Бентли из САД, Звонко Богдан, Мира Ступица, али и чланови рок састава "Ју група" Драги Јелић и Живорад Жика Јелић, као и друге личности за изузетне заслуге у својој дјелатности.