latinica  ћирилица
12/02/2016 |  16:54 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Бијељина- Обиљежавање егзодуса сарајевских Срба 12. марта (ВИДЕО)

Двадесет година од егзодуса Срба из Сарајева биће обиљежено 12. марта у Бијељини.
Обиљежавање егзодуса сарајевских Срба 12.марта - Фото: РТРС
Обиљежавање егзодуса сарајевских Срба 12.мартаФото: РТРС

Од ове, а и наредних година, биће организовано сјећање на те догађаје у намјери да се жртва сарајевских Срба никада не заборави, истакли су чланови Организационог одбора ове манифестације чији је покровитељ предсједник Републике Српске Милорад Додик. 

Организатори манифестације најавили су да ће 12. марта литургију у манастиру Свете Петке служити патријарх српски Ириниј. Припрема се и академски програм у којем ће, између осталих, учествовати Рајко Петров Ного и Матија Бећковић, а биће приказан и дугомтеражни документарни филм Драгана Елчића. 

Стотину двадесет хиљада Срба са подручја Сарајева напустило је своја огњишта ради очувања Републике Српске, а то је жртва која не смије да се заборави, истакли су чланови Организационог одбора манифестације "20 година од егзодуса сарајевских Срба".

Миленко Зупур, предсједник Организационог одбора, истакао је да су Срби из Сарајева тада оставили све што су имали, а са собом понијели само своје мртве.

Слике егзодуса не блиједе ни послије двије деценије, истако је редитељ Драган Елчић чији ће дугометражни докумантарни филм о егзодусу бити премијерно приказа.

Највећи број избјеглих српских породица са подручја Сарајева населио се на подручју епархије зворничко-тузланске. У знак сјећања на ту жртву, 12. марта у манастиру Свете Петке у Бијељини литургију ће служити патријарх српски Иринеј.

Завршница овог програма чији је медијски покровитељ РТРС, биће академија у којој ће учествовати пјесници Рајко Петров Ного и Матија Бећковић, оркестар и хор са композитором Светиславом Божићем, као и прваци балета Народног позоришта Београд.