latinica  ћирилица
12/02/2016 |  17:47 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Одржано рочиште по тужби Укио банке против фабрике "Бирач" (ВИДЕО)

У Окружном привредном суду у Бијељини одржан је наставак рочишта по тужби Укио банке из Литваније која од Фабрике глинице Бирач у стечају тражи наплату 155 милиона КМ наводног дуга и заложно право на дијеловима компанија Механика и Алумина.
Фабрика глинице "Бирач" - Фото: РТРС
Фабрика глинице "Бирач"Фото: РТРС

Представници Бирча тврде да новац никада није уплаћен на њихов рачун. Суду су приложени докази о финансијским трансакцијама и предложено економско вјештачење.

Још траје припремно рочиште у привредном спору по тужби Укио банке из Каунаса у Литванији, чији правни заступници траже да се, на основу уговора о кредиту и пратећих уговора, докаже износ основног дуга Фабрике глинице Бирач банци, на дан 8. априла 2013. године када је покренут стечајни поступак, као и припадајућих камата. Суду су приложени документи, али правни заступник Укио банке Александар Сајић данас није желио да даје изјаве за медије. Тужена страна тврди да новац који је предмет спора никада није добила.

Соња Рубеж, правница Фабрике глинице Бирач у стечају, рекла је да Бирач све вријеме тврди да средства нису дошла на његов рачун.

Ниједна од страна у спору данас није жељела да коментарише наводе медија који посљедњих дана објављују, позивајући се на извјештај Републичког девизног инспектората, да су фиктивне трансакције повезаних правних лица по "надуваним" цијенама, послужиле Укио банци и инвестиционој групи да извуку сву имовину Фабрике глинице Бирач, а да дугове и обавезе оставе фабрици.

Соња Рубеж  сматра да ће вјештак са сигурношћу утврдити стање и вјештачити стање на рачуну и проток новца, та да ће налаз вјештака дати највише одговора.

Ново рочиште заказано је почетком априла, до када би требало да буде познато и коме ће бити повјерено економско вјештачење.