latinica  ћирилица
12/02/2016 |  19:02 ⇒ 23:14 | Аутор: РТРС

Кредитни рејтинг Српске са стабилним изгледима (ВИДЕО)

Кредитни рејтинг Републике Српске је Б3 са стабилним изгледима, потврдила је Агенција за оцјену кредитног рејтинга Мудс инвеститорс сервис.
Борба против сиве економије - Фото: РТРС
Борба против сиве економијеФото: РТРС

Стручњаци и међународне финансијске институције Босни и Херцеговини предвиђају раст бруто друштвеног производа од 3 одсто у овој години. Дакле, више од предвиђеног раста за регион, који је процијењен на 2 одсто.

Различите институције - иста пројекција. 2015. годину Република Српска закључила је позитивном стопом раста БДП од 1,5 одсто. То је скромна, али добра претпоставка за боља кретања у будућности, поручују из Владе Српске. Пројектована је стабилност, а потврђују то и показатељи.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић каже да ако се узму раст запослености, обим индустријске производње и други параметри, то показује да Српска иде узлазном путањом.

Српска је у прошлој години, захваљујући акционом плану и милионским издвајањима, повећала број запослених. У септембру је запошљавала 5.600 радника више него у марту. У наредном периоду Влада има намјеру да се обрачуна са сивом економијом. У припреми је сет реформских закона да би био спријечен рад у сивој зони.

И ЕБРД је у извјештају о транзицији дао своју процјену раста БДП - 3 одсто за читаву БиХ. Уочили су да је упркос бројним изазовима у протеклим годинама, попут поплава, привреда показала отпорност. Даљи развој, сматрају, зависиће од реализација зацртаног у реформској агенди.

Питер Санфеј, замјеник директора ЕБРД-а за стратегије и политику, рекао је да их неки показатељи охрабрују, као што су процес регистровања предузећа или нови закон о раду. ЕБРД је заинтересован за спровођење Агенде, посебно у вези с унапређењем пословног окружења, јер сматрају да би боља инвестициона клима довела до већег привредног раста.