latinica  ћирилица
12/02/2016 |  19:18 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Земље "балканске руте" на састанку 24. фебруара због миграната

Аустријски шеф дипломатије Себастијан Курц жели да за 24. фебруар закаже сједницу министара унутрашњих и спољних послова земаља на мигрантској "балканској рути", јер се тада очекује почетак проблема због затварања граница Аустрије - рекао је српски министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије (фото:  AP Photo/ Darko Vojinovic) -
Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије (фото: AP Photo/ Darko Vojinovic)

 Дачић, који у Минхену учествује на 52. Минхенској безбједносној конференцији, рекао је да га је Курц о томе обавијестио.

"Ми спремно чекамо на све ове догађаје, имаћемо хуман однос према избеглицама и мигрантима, али ћемо свакако и заштитити наше националне и државне интересе", изјавио је Дачић у Минхену.

Он је додао да је у Минхену изнио став Србије да жели да буде конструктиван фактор када је ријеч о миру и стабилности и да даје велику подршку међународној борби против тероризма, као и мигрантској кризи, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је подсјетио да је Минхенска безбједносна конференција један од највећих скупова на свијету везано за питања међународне политике, безбједности и одбране, тако да је и овог пута окупила велики број најважнијих свјетских лидера и стручњака који се баве овом облашћу.

Он је додао да се разговара о тренутно најактуелнијим темама као што су борба против тероризма, борба против "Исламске државе", затим питањем миграната и избјегличке кризе и геополитички односи.

Дачић је поред учешћа на конференцији, имао и низ билатералних сусрета са својим колегама из свијета, али и из региона.

Он је разговарао са министрима министара спољних послова Италије, Египта, Луксембурга.

На конференцији су присутни и премијер Црне Горе Мило Ђукановић, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, предсјеник Хрватске Колинда Грабар Китаровић, македонски предсједник Ђорђе Иванов и словеначки предсједник Борут Пахор.

Очекује се наступ и најзначајних свјетских лидера - премијера Русије Дмитрија Медведева, државног секретара САД Џона Керија, па до читавог низа министара спољних послова, премијера и предсједника земаља које учествујуна скупу у Минхену.