latinica  ћирилица
13/02/2016 |  08:37 ⇒ 10:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуповац: Пораст нетолеранције и мржње према мањинама

Предсједник Српског народног вијећа и саборски заступник Милорад Пуповац упутио је писмо предсједници Хрватске Колинди Грабар-Китаровић у којем је упозорио на нарастање атмосфере нетолеранције и поруке мржње према политичким, етничким и другим мањинама у Хрватској, пише "Јутарњи лист".
Милорад Пуповац - Фото: ТАНЈУГ
Милорад ПуповацФото: ТАНЈУГ

У писму на четири стране Пуповац је набројао случајеве пријетњи које из десних кругова трпе заговорници антифашизма, а све је више и случајева насиља, од чега није поштеђен ни он сам, наводи лист.

Исто писмо добили су и премијер Тихомир Орешковић, предсједник Сабора Жељко Реинер, а како каже сам Пуповац о њему су обавијештени потпредсједници владе Томислав Карамарко и Божо Петров.

"Представници мањина су још у мају упозоравали на пораст ксенофобије. Тада смо имали врло садржајан разговор с предсједницом, а како је њена и уставна дужност да штити људска права и права мањина, видјевши да су негативне појаве све чешће, логично је било да се њој обратимо", рекао је Пуповац.

Пуповац је упозорио да неки на политичке расправе о Влади и њеном програму одговарају кампањом нетолеранције и мржње, а поруке појединих чланова Владе и Сабора доживљавају као подстицај и подршку за ту кампању.

"Годинама, деценијама грађена толеранција и признавање политичких и идентитетских разлика тиме се разара пред нашим очима и пријети да угрози елементарна демократска достигнућа, политичку стабилност и друштвену сигурност у нашој земљи", написао је Пуповац.

У писму се наводи да је у протекле две-три недјеље више јавних особа, новинара, глумаца, режисера, вјерских вођа, политичара, активиста за људска права и невладиних организација "доживјело пријетње и изливе говора мржње", а у случају активисте за људска права Зорана Пусића прешло се с речи на дјело и, уз графите у којима му се жели смрт, ножем су избушене гуме на његовом аутомобилу.

"Јутарњи" пише да оно што се у писму спомиње први пут податак је да је однедавно и Пуповац изложен отвореним увредама.

"Навешћу примјер властитог искуства у истом времену, јер сам у њему и сам искусио посљедице атмосфере нетолеранције и порука мржње у интензитету и у садржају на који их нисам искушавао ни у најгорим ратним годинама као што су биле 1991-1992. Наиме, у свега седам дана у центру Загреба доживио сам, а заједно са мном и моји пријатељи, комшије, студенти и сарадници који су се затекли у мом друштву или мојој близини, да непознати људи пролазећи пљуну на мене или ме поздрављају са "За дом, спремни!" или извикују "Пуповац, четниче, иди у Србију", навео је Пуповац у писму.