latinica  ћирилица
13/02/2016 |  10:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Стефановић: Иза понашања Трибунала покушај слабљења Србије

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да је понашање Хашког трибунала неодговорно, те да се иза тога крије покушај слабљења позиције Србије и дестабилизације владе.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Он је, гостујући на телевизији Пинк, рекао да Трибунал из дана у дана покушава да отежа позицију Србије, али да није ријеч ни о једном појединцу нити конкретној пресуди.

"Они хоће да направе једну слабију владу, у којој Вучић неће моћи да има потпуну слободу да доноси одлуке, већ ће му требати један, два или три партнера, који ће онда вратити Србију у неку прошлост", истакао је министар, оцијенивши да је то суштина онога што се сада дешава у Хагу.

Стефановић је рекао да одређени кругови и у региону и у свијету не могу да опросте Србији то што је у посљедње двије године побољшала свој положај на међународној сцени и што води суверену политику, што није увела санкције Руској Федерацији и што Србија и Вучић нису ничија марионета.

Стефановић је, коментаришући јучерашње саопштење Хашког трибунала да је Здравко Толимир умро природном смрћу, рекао да у то није нико сумњао, али да је питање зашто је до тога дошло и подсјетио да је Србија прије четири мјесеца тражила да он буде пуштен на слободу да се лијечи.

Стефановић је оцијенио и да су стандарди Хашког трибунала потпуно различити.

"Управо због таквог понашања Хашког трибунала покушавају да на неки начин дестабилизују Србију. Нема дилеме, не ради се овдје ни о једном појединцу, ни о Шешељу, већ о покушају дестабилизације владе", истакао је он.

Како је додао, они покушавају "да имају Србију која је слабија, која неће имати тако добру преговарачку позицију у дијалогу са Приштином и која неће моћи да води самосталну политику".