latinica  ћирилица
13/02/2016 |  11:55 ⇒ 13:16 | Аутор: РТРС

Антикоруптивни закони једини разлог блокаде рада институција у Дистрикту Брчко? (ВИДЕО)

Вишемјесечна криза извршне и законодавскне власти у Дистрикту није узорокована неусвајањем Регулационог плана са џамијом у центру града кажу у опозицији, али и поједини посланици и функционери саме скупштинске већине. За њих су антикоруптивни закони, чији су приједлози још у ладицама, једини разлог блокаде рада институција у Дистрикту.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Институције Дистрикта најкорумпираније су у БиХ, и то је основни разлог вишемјесечне кризе и блокаде рада Владе и Скупштине, сматрају у опозицији. Потврђује то, кажу, између осталог, приједлог антикоруптивних закона којег је опозиција предлагала још прије годину дана, али су их владајуће коалиционе странке одбациле. Ових дана и ове странке, помињу могућност уврштавања у процедуру три антикоруптивна закона.

Опструкција је и у самој скупштинској комисији, која је морала да брине о корупцији. Парализована је Влада, Скупштина и све институције у ланцу одговорности, признају у Комисији, али не наводе, одакле "вјетар дува".

Адем Ребић, посланик СБиХ и предсједник скупштинске комисије за борбу птоив корупције, каже да "Влада функционише, све би било једноставније, али морам да поменем и то да је Влада функционисала уназад пет-шест мјесеци, и да ти закони ни тада нису дошли на Дневни ред Владе".

У Влади прецизни: Опструкција није због изградње џамије, која се ових дана помиње као разлог за кризу. Први човјек брчанске владе Анто Домић каже да су стварни разлози израда Закона о одузимању нелегално стечене имовине, Закон о узбуњивању и јављању, оснивању независног тијела које би се борило против корупције, и сет закона о порезима.

Усвајањем антикоруптивних закона, закона о порезима и формирање независног антикоруптивног тијела, на удар би дошли појединци и групе у Брчком али и ван њега. Процесуирани би били актери у криминалној приватизацији, корумпиране групе у извршној, законодавној па и судској власти, као и непотизан.