latinica  ћирилица
13/02/2016 |  11:57 | Аутор: СРНА

Савановић: Уредбом се наставља програм стамбеног збрињавања

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да Уредба о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије практично представља наставак Програма стамбеног збрињавања 2008-2015. године у Српској.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

"Овом уредбом обухваћене су категорије породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, који се из неких оправданих разлога нису пријавили на јавни позив за стамбено збрињавање", рекао је Савановић.

Коментаришући став Борачке организације Републике Српске да је овом уредбом требао да буду обухваћени демобилисани борци, Савановић је навео да је тачно да су представници БОРС-а учествовали у изради ове уредбе и да су тражили да се она прошири и на демобилисане борце.

"Нисмо против тога, али смо оцијенили да у овој фази из финансијских разлога не можемо Уредбу проширити и на демобилисане борце зато што би то проширило потребу за стамбеним фондом који не бисмо могли исфинансирати", појаснио је Савановић.

Он је рекао да ресорно министарство не спори демобилисаним борцима право на стамбено збрињавање, јер међу њима има оних који су материјално угрожени и немају ријешено стамбено питање, а највише су страдали у протеклом рату.

"Република Српска ће у неком наредном периоду учинити све у складу са економским могућностима да се најугроженијим демобилисаним борцима помогне у рјешавању стамбеног питања", поручио је Савановић.

Када је ријеч о примједби БОРС-а да је за њих неприхватљиво да првостепени орган буде неки општински службеник који треба сам да рангира подносиоце захтјева за стамбено збрињавање, а не стамбена комисија, Савановић је истакао да је до сада било лоше искуство са комисијама које нису носиле никакву одговорност у овом послу.

"У борачким одјељењима у локалним заједницама данас имамо људе који професионално раде и мислим да би тај посао боље одрадили од комисије", оцијенио је Савановић.

Борачка организација Републике Српске сматра да би Уредбом о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије требало да буду обухваћени и демобилисани борци као најугроженија борачка категорија.