latinica  ћирилица
13/02/2016 |  14:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка враћа хиљаде миграната у Аустрију?

На хиљаде миграната биће враћено из Њемачке у Аустрију, а ако Берлин настави са таквом стратегијом ове године ће са сјеверозапада доћи до 30.000 економских избјеглица, пише бечки дневник "Кронен цајтунг".

Лист указује на то да је само током јануара из Њемачке у Аустрију враћено 3.723 Мароканаца, Алжираца, Египћана.

Још у октобру прошле године је аустријски канцелар Вернер Фајман рекао да је такав развој нереалан.

Док се министарства унутрашњих послова и одбране Аустрије боре за успостављање дјелотворне заштите државне границе на југу, хиљаде економских избјеглица долази у земљу из сусједне Њемачке.

Берлин, како наводи лист, очигледно спроводи брзо враћање избјеглица у правцу Аустрије, што је негирао канцелар Фајман.

Дневно из Њемачке у Аустрију бива враћено између 50 и 200 економских избјеглица.

У јануару су просјечно из Њемачке враћане 123 особе, а у фебруару се тај број, како наводи Министарство унутрашњих послова, смањио прије свега јер је смањен притисак избјеглица које су долазиле са југа у Њемачку.

Аустријске власти нису задовољне дјеловањем сусједа јер ће враћени мигранти или покушати на илегалан начин поново до доспију у Њемачку, или ће поднијети захтјев за добијање азила у Аустрији, са готово никаквим изгледима на позитиван одговор.

Да би ријешили проблем са протјеривањем економских миграната, које враћа сада Њемачка, министри унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер и одбране Ханс Петер Доскоцил планирају пут у Мароко како би се закључио споразум о реадмисији.