latinica  ћирилица
13/02/2016 |  19:05 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Почиње изградња првог вјетропарка у РС (ВИДЕО)

Послије десетогодишњег истраживања потенцијала вјетра у Херцеговини, у овој години требало би да почне изградња првог вјетропарка у Републици Српској. Концесионар је предузеће „Еол први“, са сједиштем у Невесињу.
Вјетропарк у Невесињу - Фото: РТРС
Вјетропарк у НевесињуФото: РТРС

Најпогоднија локација за то је планина Трусина, југоисточно од Невесиња. Резултати истраживања потенцијала вјетра показали су, између осталог, да је просјечна годишња брзина вјетра на Трусини, изнад осам метара у секунди.

Према тврдњама концесионара, већа је за око четрдесет одсто, у односу на европски просјек, а за тридесет одсто у односу на локалитете у региону, на којима су већ изграђени вјетропаркови.

Вјетропарк „Трусина“ биће грађен на три локалитета. Умјесто првобитних седамнаест, биће подигнуто 15 турбина, појединачне инсталиране снаге 3,3 мегавата. Пројектована висина стубова је осамдесет четири метра.

"Смањили смо са 51 мегават на 49,5 али смо ускладили снагу са прописима Регулаторне комисије за енергетику", рекао је Златко Манџука директор „Еол први“ д.о.о. Невесиње.

Манџука је потврдио да ће испоручилац турбина бити дански „Вестас“. Од добијања концесије, крајем 2012. због усклађивања стања на терену са техничким рјешењима, рокови за изградњу су пролонгирани. Потписане су и двије измјене концесионог уговора.

Нама је циљ да сачувамо инвеситора и сачувамо концесију. Упоредо водимо и активности за вјетропарк Хргуд,..радиће га Електропривреда РС", изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

Вриједност пројекта „Трусина“ је око 145 милиона марака, од чега 87% капитала улаже британска фирма „Кермас“, десет одсто „Еол први“, а три одсто је обавеза Општине Невесиње.

Годишња производња струје пројектована је на стотину педесет мегавата. Монтажа турбина и прукључење на мрежу планирани су за наредну годину. Са вјетропарком „Хргуд“, у општини Берковићи, вјетроелектране би имале инсталирану снагу око стотину мегавата.