latinica  ћирилица
13/02/2016 |  21:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Увоз злата у Кину од 2010. скочио 700 одсто

Кинески увоз злата је од 2010. године скочио за преко 700 одсто, а земља је и прошле године задржала титулу највећег свјетског потрошача тог племенитог метала.
Златне полуге (илустрација) -
Златне полуге (илустрација)

Кина је у 2015. години увезла скоро 1.000 тона злата, у односу на 100 тона прије пет година, а прати је Индија, која је прошле године увезла 849 тона тог племенитог метала.

Тражња за златницима у Кини је у четвртом кварталу 2015. године порасла за 25 одсто у односу на исти квартал претходне године, а помама за златом је наступила након девалвације јуана, пошто су потрошачи тражили начин да заштите сопствено богатство.

Централна банка Кине је, такође, убрзала темпо куповине злата, како би диверзификовала дио доларских резерви.

Ипак, званични Пекинг не признаје пораст тражње злата, тврдећи да су златне резерве само благо порасле протеклих година.

"Кина има далеко више злата него што то пријављује", изјавио је Џон Лафорж из америчке банке Велс Фарго.

У протеклих шест година, Пекинг је крио податке о нивоу златних резерви, да би прошле године коначно објелоданио 60-процентни раст резерви од 2009. године.

Захваљујући томе, ова држава је постала шести највећи власник злата на свијету, послије САД, Њемачке, Међународног монетарног фонда, Италије и Француске.

Кина сада мјесечно објављује податке о нивоу златних резерви, наводи РТ.