latinica  ћирилица
14/02/2016 |  07:56 ⇒ 20:50 | Аутор: СРНА

У Добруну обиљежен Дан бораца и Првог српског устанка (ВИДЕО)

У манастиру Добрун код Вишеграда обиљежан је Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и 212 година од Првог српског устанка.
Споменик вожду Карађорђу код Вишеграда (фото: spc.rs) -
Споменик вожду Карађорђу код Вишеграда (фото: spc.rs)

Обиљежавање је одржано у организацији Борачке организације Републике Српске и Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Парастос погинулим борцима Војске Републике Српске и српским устаницима Вожда Карађорђа Петровића служио је игуман манастира Добрун Калистрат, а затим су положени цвијеће на споменик Вожду Карађорђу подигнутом на споменику изнад манастира 2004. године.

Цвијеће су положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић-Јовичевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је и предсједник владиног Одбора, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, а у име Владе Србије државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић.

Цвијеће су положили и представник Амбасаде Србије у БиХ, делегације БОРС-а, Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида, Савеза логораша, ветерана, Удружења цивилних жртава рата, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и општине Вишеград.

Претоходно је у манастиру Добрун, поводом обиљежавања Дана бораца и Првог српског устанка, служена Свети литургија.

На споменик браниоцима Републике Српске у Вишеграду данас су положени вијенци, поводом обиљежавања Дана бораца Републике Српске и Првог српског устанка.

Вијенце су у пратњи свечане гарде положили изасланик предсједника РС Миладин Драгичевић, потпредсједник НСРС  Соња Караџић Јовичевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, а у име Владе Србије државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић.

Цвијеће су положили и делегације Борачке организације Републике Српске, Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида, Савеза логораша, ветерана, Удружења цивилних жртава рата, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и општине Вишеград. У званичном програму, рецитал је извео глумац Горан Јокић.

Претоходно је у манастиру Добрун, поводом обиљежавања Дана бораца и Првог српског устанка, служена Света литургија и парастос.

Обиљежавање је одржано у организацији Борачке организације Републике Српске и Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске, чији је предсједник Миленко Савановић.

Савановић: На данашњи датум створена модерна српска држава

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић рекао је да су Срби кроз историју дали много жртава за слободу ових простора и да је на данашњи датум створена модерна српска држава. Савановић је подсјетио на историјске тренутке који су претходили Првом српском устанку за који је рекао да је био буна против дахија, терора и свих притисака неподношљивог живота.

Он је подсјетио да је Први српски устанак, али да је убрзо након тога, већ наредне године, 1814. настављена борба против Турака, те се данашњи дан може сматрати као најзначајнији датум у историји српског народа.

"То је датум стварања модерне српске државе. Двадесети вијек је био вијек ратова, крви и борбе, када је српски народ страдао за слободу и када је за свој опстанак на овим просторима морао да плати високу цијену", рекао је Савановић.

Он је указао да се историја мора опет учити изнова и извући поука да се више никад не понављају овакви догађаји.

"Живјели смо у једној утопији, а та утопија је била заједничка држава. И нажалост овај простор је укоријењен навикама са предрасудама мржње, убијања, окупације и то мора да нам буде поука да будемо јединствени, слободни и морамо имати своју отаџибину", истакао је Савановић.

Он је додао да је то претпоставка за сигуран и одржив живот и да се морамо едуковати о тим историјским догађајима, те их преносити у будућност. Савановић је нагласио да је српски народ био приморан 1991. и 1992. године да брани своје просторе јер је био нападнут, али да је овај пут био организованији.

"Тако смо успјели створити Републику Српску која је, историјски посматрамо, највећа творевина у свим борбама српског народа од Првог српског устанка до посљедњег рата. И данас има покушаја да се децентрализује и подведе под државу БиХ, а ми не смијемо пасти у замку и треба да се боримо али само јединствени можемо у томе успјети", каже Савановић.

Према његовим ријечима, српски народ се не смије уморити од упозоравања и да не би скупо плаћао будућност мора се изнова упозоравати, посебно они који су то прошли деведесетих година.

Савановић је захвалио Влади Републике Српске, ресорном министарству, институцијама Републике Српске и свим људима који су кроз историју дали животе и стварали слободу на овим просторима.

Он је напоменуо да је ово српски простор на којем Срби морају остати јединствени и бити свјесни чињенице да је национални интерес изнад политика.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је Дан бораца прилика да се укаже да је крајње вријеме да се поведе рачуна о запошљавању демобилисаних и најбољих бораца из протеклог рата који су створили Републику Српску.