latinica  ћирилица
14/02/2016 |  12:44 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Обиљежена крсна слава и дан јединице "Бели вукови" (ФОТО)

Чланови Удружења бораца "Бели вукови" обиљежили су данас у Палама крсну славу Светог мученика Трифуна служењем парастоса за погинуле припаднике ове јединице у цркви Успења Пресвете Богородице, ломљењем славског колача и полагањем вијенца на споменик ратном команданту јединице Срђану Кнежевићу.
Крсна слава и дан јединице "Бели вукови" (АРХИВ) - Фото: СРНА
Крсна слава и дан јединице "Бели вукови" (АРХИВ)Фото: СРНА

Предсједник Удружења Јанко Шешлија захвалио је свима који су се одазвали позиву да и ове године на достојанствен начин обиљеже дан "Белих вукова" и крсну славу Светог мученика Трифуна.

Он је истакао да се његује традиција и борба српског народа и јединице "Бели вукови", а та сјећања преносе се на младе генерације.

"Двадесет година је прошло од када обиљежавамо крсну славу и Дан јединице `Бели вукови` која је формирана 1993. године и у ратном вихору постала елитна јединица Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске", подсјетио је Шешлија.

Говорећи о ратном путу "Белих вукова", он је напоменуо да је у саставу Сарајевско-романијског корпуса ова јединица била на многим ратиштима, те да је у рату погинуло 17 бораца, а више од 50 рањено.

Ова јединица је одликована орденом "Петра Мркоњића", а већина бораца носиоци су ордена за храброст.

Шешлија је поручио да припадници овог удружења поново апелују да власти Републике Српске да се открију убице Срђана Кнежевића.

"Пролази и друга деценија од мучког убиства нашег ратног команданта, а убице никада нису пронађене. Његова мајка преминула је прије неколико година, а недавно и отац, а нису, нажалост, дочекали да се убице изведу пред лице правде", рекао је Шешлија.

Према његовим ријечима, док год постоји ово удружење неће се одустати од тражења истине о Кнежевићевом убиству.

Пале: Споменик Срђану Кнежевићу (фото: Срна)

Вијенце на споменик Кнежевићу положили су чланови Удружења бораца "Бели вукови", представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, делегације општина Пале, Трнова, Источни Стари Град, те борачких организација, а у име предсједника Републике Српске вијенац је положио Марко Видаковић, посланик у Народној скупштини Републике Српске.

Специјална једница "Бели вукови", чији је командант био Срђан Кнежевић, формирана је 1993. године. За ову јединицу први пут се чуло у борбама на Мошевачком брду. Јединица је добила име по томе што су остали завијани у мећави на Бјелашници.

Ратни командант јединице убијен је у августу 1998. године испред улаза у зграду у којој је становао у центру Пала. Његове убице никада нису пронађене.