latinica  ћирилица
15/02/2016 |  14:21 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан државности Србије на Опленцу (ВИДЕО)

Свечаном академијом у Крагујевцу, полагањем вијенаца на гроб вожда Карађорђа и одавањем војних и државних почасти Србија је обиљежила Дан државности, сјећање на Први српски устанак и отварање врата слободе на Сретење 1835. године.
Опленац-дан државности - Фото: ТАНЈУГ
Опленац-дан државностиФото: ТАНЈУГ

Тада је Србија донијела први демократски Устав, какав у то вријеме нису имале много уређеније земље у то вријеме. Србија је тиме показала потребу да буде модерна, а томе и данас успјешно тежи, поручили су српски званичници. 

На част, славу и хвалу нашим прецима, за наук нама и нашим потомцима. Вјечита је Србија. Ове ријечи уписане су у спомен-књигу на Авали, гдје је предсједник Србије положио вијенац, а истакнутим појединцима, институцијама и припадницима Министарства одбране и Војске Србије додијелио одликовања.

- Ви сте одликовали себе, а предсједник само није успио да свима који су се одликовали додијели одликовања. Зато ћу све до краја мандата непрекидно морати да се суочавам са сопственом немоћи да свима који су се уздигли изнад нас и одликовали уручим одликовања - рекао је Николић.

Николић је, на свечаном пријему поводом Дана државности, поручио да, у времену дуплих стандарда у свијету, грађани Србије не смију да престану да се боре за истину, правду, демократију, за Србију, праведну и демократску Европу и пријатељства широм свијета.

Николић је истакао да Србија поштује међународно право и универзалне принципе људских права, о чему свједоче бројни догађаји из новије историје, али да вријеме у којем живимо подразумијева примјену дуплих стандарда и мирење са њима.
Према његовим ријечима, постоје државе за које важи једна брзина и државе за које важи друга брзина.

- Државе на једном колосјеку и државе на другом колосјеку. Државе чланице и државе кандидати. Државе слободне и државе под мониторингом. И све примијењено на њихове грађане, наравно - рекао је Николић.

На свечаној академији у Крагујевцу, премијер Србије подсјетио је све Србе – јунак Карађорђе био је један, најсјајнији и најодлучнији, а убијен је мучки. Сада га слави цијела Србија, настала из вјере направљене од крви и суза.

- Карађорђе је поступао херојски, Милош историјски, па ако се морало радио је и испод личног и народног достојанства, али народ Србије и Србија су увијек у тим ситуацијама били на добитку - рекао је Вучић.

А међу тим народом има оних који живе и у вишим планинама него што је брдо опленачко, али нема свјетлијег мјеста од гроба Карађорђа – поручио је министар за рад у Влади Србије, Александар Вулин, након полагања вијенаца на гроб вожда Карађорђа. Вијенце је положио и министар рада Српске, Миленко Савановић, рекавши да је Србија у борби против свјетског зла, дала огроман допринос и за своју слободу, али и за слободу других.

- Они који Србе познају знају да се ништа брже не ствара него српска војска. Само је потребно рећи које мјесто да се брани и шта животом да се чува и да им дате старешину којег воле и коме вјерују - рекао је Вулин.

На данашњи дан 1804.године на збору Срба у Орашцу донесена је одлука о подизању устанка против Турака, који ће предводити Ђорђе Петровић – Карђорђе. На исти дан 1835.године, одржана је и најзначајнија сједница Скупштине, када је Србија добила први демократски највиши акт - Сретењски Устав.