latinica  ћирилица
26/02/2016 |  19:46 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Срамотне казне за злочине над Србима у "Виктору Бубњу"! (ВИДЕО)

Суд БиХ осудио је Рамиза Авдовића на три године затвора, а Јулијана Николаја Винтилу на двије године због ратних злочина над српским цивилима, затвореним у логору у бившој касарни "Виктор Бубањ" у Сарајеву.
Бивша касарна "Виктор Бубањ" - Фото: РТРС
Бивша касарна "Виктор Бубањ"Фото: РТРС

Проглашени су кривим јер су од јуна до новембра 1992. године - Винтила као кувар, а Авдовић као командир страже, тукли и малтретирали затворенике. У Авдовићеву казну урачунато је и то што као командир није спријечио или казнио друге стражаре због премлаћивања и нечовјечног поступања.

На ову пресуду и одбрана и Тужилаштво најављују жалбе. Жртве су огорчене, јер су за тортуре које су прошли, како истичу, казне понижавајуће. Још више боли то што су пресуђена само два лица, а много их је одговорно за дешавања у логору кроз који је прошло више око 5.000 Срба. 

Тужилац Џевад Муратбеговић као да се трудио да оптужене ослободи, а не, као што му је задатак - да кривицу докаже. Авдовићу и Винтили лично је исписао оптужницу за премлаћивање и тортуру бројних српских цивила. Доказао је само десети дио онога што је написао.

И Судско вијеће - Минка Крехо, Халил Лагумџија и Жељка Маринић су се трудили. Изрекли су мизерне казне, а схватили су шта се у рату дешавало међу зидинама комплекса у којем сада пресуђују. Схватили су да се и тада пресуђивало. Како је ко и коме хтио. Константно и континуирано!

Судија Маринић каже да се према налазу Вијећа у конкретном случају није радило о појединачним и изолованим инцидентима, већ о уобичајеној пракси која се проводила дужи временски период.



А тај дужи временски период, трајао је практично све вријеме рата. Кроз садашњи, бар званично првосудни комплекс, а тадашњи логор за Србе, прошло је 5.000 страдалника. Један од њих је и Слободан Гутаљ, који је свједочио на суђењу.

Гутаљ наводи да су га у тој "кући зла" стално изводили на испитивање и премлаћивање. Истиче да није било дана када није премлаћиван, а о томе зорно говори и велики ожиљак који му је остао на глави.

На суду је свједочило скоро 60 бивших заточеника, али њихова свједочанства била су, међутим, довољна тек за три, односно двије године затвора.

Тако Милан Мишић каже да је у бившој касарни "Виктор Бубањ" убијен његов отац, а осуђени су добили само двије године затвора.

- То је срамота, велика срамота! Чак ни његово име нису прочитали! - огорчен је Мишић. 

У судницу нису прочитана имена још 70-ак Срба који нису преживјели тортуре логора "Виктор Бубањ". Посмртни остаци скоро половине још нису ни пронађени. Скривени су негдје под сарајевском иловачом. Славица Сикима је тијело оца Јанка пронашла захваљујући пријератним комшијама.

- Покојни отац је био четири дана овдје. Убили су га и избацили доље код димњака. Комшије су га сахраниле у расаднику у Бућа Потоку. Не постоји ниједна кошчица у тијелу коју му нису пребили - с болом се присјећа Сикима.

За сву голготу у овом комплексу, српске жртве или њихове породице не желе да оптуже само Авдовића и Винтилу. И не могу. Јер злочинаца је много више. Најмање 38 наредбодаваца и злостављача идентификовано је у предистражним радњама. Међу њима Керим Лучаревић, Химзо Долан, Фахрудин Алић звани Пуковник и многи други. А гдје су они који су логор формирали, они који су за њега све вријеме знали, и ништа нису предузели? А морали су – тако им је ратна сарајевска функција налагала. И закони и конвенције.

Авдовићев адвокат Мирза Ковач каже да није жалосно било би смијешно да се за ова кривична дјела терети стражар, а у захтјеву за спровођење истраге видљиво је које су то особе које су чиниле ратне злочине против Срба.

И за српске жртве одавно је видљиво, како и коме суди бх. правосуђе. И одавно јасно да правда не станује тамо гдје би требало. А то додатно вријеђа њихове ратне ране. Поготово оне које су у овом комплексу и настале.