latinica  ћирилица
06/03/2016 |  16:07 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Јуришић одговоран за страдање војника ЈНА у Тузланској колони, категорични преживјели (ВИДЕО)

Масакр у Тузланској колони 1992. године починили су припадници Патриотске лиге и МУП БиХ, и без обзира на ослобађајућу пресуду - Илија Јуришић један је од одговорних за страдање више од 100 припадника ЈНА, категоричан је и данас Славко Новаковић, један од преживјелих из Тузланске колоне.
Тузланска колона - Фото: РТРС
Тузланска колонаФото: РТРС

Иза Јуришића, кога је Апелациони суд у Београду правоснажно ослободио оптужби, стоје институције и невладин сектор у Тузли.

То је потпуно јасно након данашње конференције за медије, коју је одржао са тузланским градоначелником Јасмином Имамовићем и предсједником Фондације “Истина, правда, помирење” Синаном Алићем. 

Један од тешко преживјелих свједока масакра на Брчанској малти, Славко Новаковић тврди да ослобађајућа пресуда за Јуришића није лице, већ наличје истине. Док је жив, каже, неће одустати од захтјева да пред БХ – правосуђем буде суђено и Јуришићу и другим одговорним за злочин над више од 100 војника ЈНА :

Ослобађајућа пресуда за Илију Јуришћа у случају "Тузланске колоне" за власт и највећи дио јавног мијења у Тузли је истовремено и једина истина о злочину који се десио 1992. године .

У Тузланској верзији истине одговорност је на официрима ЈНА. Чији ће аргументи бити јачи пред Судом БиХ, с обзиром на то да Српска не одустаје од својих захтјева за процесуритање одговорних за Тузланску колону.

Илија Јуришић провео је 3,5 година у притвору, за шта ће, према изјави његовог адвоката након ослобађауће пресуде , тражити одштету.

Био је оптужен да је као дежурни оперативног штаба Станице безбиједности Тузла издао наредбу за напад на колону ЈНА 15.маја 1992. године, која се према ранијем постигнутом договору, мирно повлачила из Тузле.