latinica  ћирилица
07/03/2016 |  16:42 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Коз. Дубица: Обуку о изучавању холокауста похађало 65 наставника (ВИДЕО)

У организацији Министарства просвјете и културе Републике Српске и Републичког педагошког завода у Козарској Дубици одржан је семинар под називом „Страдање Срба, Јевреја, Рома и осталих народа у логорима Доња Градина и Јасеновац“.
Козарска Дубица - Семинар за наставнике и професоре о Холокаусту - Фото: РТРС
Козарска Дубица - Семинар за наставнике и професоре о ХолокаустуФото: РТРС

Семинар, на којем су главни предавачи били историчари Меморијалног центра за јеверејске жртве Холокауста “Јад Вашем“ из Израела, намијењен је професорима српског језика и историје у средњим школама Републике Српске, чија је дужност да историјске чињенице о страдањима у Јасеновцу и Доњој Градини преносе својим ђацима.

Истина о свирепим убиствима 700. 000 јасеновачких жртава не смије бити заборављена и дужност је образовног система и цивилизацијског друштва, порука је семинара. До сада је кроз овакве семинаре прошло 65 наставника српског језика и историје у Републици Српској. Овај пут предавачи су стигли из Израела, како би се проучавање Холокауста примијенило на нашу историју.

Шеф Одјељења за Централну Европу Међународне школе "Јад Вашем" у Израелу Хава Барух изјавила је да та установа ради са професорима широм свијета и преноси искуства о изучавању Холокауста.

"Када говоримо о Холокаусту, ми разумијемо да то није само комеморација, већ учење о разлозима зашто се то догодило", рекла је Барухова новинарима.

Она је нагласила да долазак у Доњу Градину губи смисао ако младе генерације не знају шта се и зашто тамо догодило.

Јасеновачки логор сматра се најмонструознијим стратиштем у свијету. У Доњој Градини налази се 125 масовних гробница, остаци фабрике сапуна и топола ужаса.

Директор Јавне установе Спомен-подручје "Доња Градина" Тања Тулековић потврдила је да то меморијално подручје годишње обиђе између 10 и 12 хиљада посјетилаца, међу којима су и организоване посјете ученика основних и средњих школа.

"Сви професори који ће проћи ову радионицу ове године имају од кога да науче и ја рачунам да ћемо своју обавезу према жртвама у Јасеновцу и Доњој Градини, свим тим силним људима који су изгинули и који су на свиреп начин убијени, на неки начин одужити, јер ћемо на наше младе нараштаје пренијети обавезу да се не заборави, обавезу сјећања на све наше претке", рекао је министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске, Дарко Бањац поручио је да ће декларација о геноциду над српским народом у Другом свјетском рату од стране НДХ бити упућена на адресу свих парламената у свијету. Он је поручио да Доња Градина мора имати посебан статус, као и посебно мјесто у буџету Републике Српске, али и у оквиру активности Владе Републике Српске и Владе Србије.