latinica  ћирилица
08/03/2016 |  16:01 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

23 годинe од масакра над 13 припадника Војске РС у Грбавици код Брчког (ВИДЕО)

У Грбавици код Брчког обиљежене су 23 годинe од стравичног масакра над 13 припадника Војске РС из овог краја. Злочин су починили припадници тзв. Армије Републике БиХ у чијем саставу су били комшије, муслимани из Брчког. До данас, за овај злочин нико није одговарао.
Грбавица - парастос - Фото: РТРС
Грбавица - парастосФото: РТРС

Осмог марта 1993. године, 13 српских борца из Грбавице заробљено је у Бодеришту код Брчког. Без обзира на договорену размјену, Срби из Грбавице измасакрирани су, а затим побијени.

Грбавичани већ 23 године чекају правду.

"Правде нема на видику, нешто се ради али ја ни у ово тужилаштво ни у ову правду не вјерујем. Мислим да тешко се ишта може овдје, у овом тренутку рећи по питању правде. Ово је зло од овог правосуђа", каже Јован Пудић из Удружење породица погинулих и несталих Брчко.

У Грбавици се 8. марта обиљежава сјећање на Србе страдале у једном од најстрашнијих злочина на подручју Брчког.

"Вољели бисмо да се другачије пртоколарно обиљежи овај дан у Брчко дистрикту. И да се страдање Срба, Грбавичана, на посебан начин тогадана обиљежи и означи, и да носиоци власти у Брчко дистрикту у већем обиму присутвују овом догађају, па нека послије тога, ако неко жели на други начин, да се односи према овоме дану, а има на то право нека то чини", изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

"Ти велики креатори политике на овим просторима, покушавају да фалсификују истину, и да ту фалсификовану истину, прикажу у историији, да је једино злочине чинио српски народ. На жалост, злочина је много овдје чињено од стране Муслимана и Хрвата, и то што више боли то су комшије, које су заједно жвијели, и вјерујте да нико од њих, није процесуиран и није кажњен за злочине које су радили", каже Миленко Савановић министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Спрске ,

Предмет "Грбавица", већ више од деценије на путу је од врата до врата , од Тужилаштва Дистрикта до Тужилаштва БиХ. Ни на једној тужилачкој адреси, нико није процесуиран.

Одговор уобичајен: недостатак доказа.