latinica  ћирилица
10/03/2016 |  11:57 | Аутор: СРНА

Ђурић: Признање, недосањани сан Приштине

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је данас да ће "признање једнострано проглашене косовске независности од Србије остати недосањани сан приштинских сепаратиста".
Марко Ђурић - Фото: B92
Марко ЂурићФото: B92

"Београд и Србија желе истински добре и стабилне односе са Приштином и свим Албанцима у региону, али не на темељу великодржавних приштинских маштарија, већ на основу заједничког рада на спровођењу споразума и практичних договора који су корисни за грађане", саопштио је Ђурић.

Он је поводом изјава покрајинских званичника, укључујући и новоизабраног предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија, указао да Србија и српски народ не говори језиком ултиматума и пријетњи, већ језиком разума и сарадње.

Ђурић је истакао да се и у државама које су биле спонзори неуспјеле сецесије дијела територије Србије данас о такозваној државности српске јужне покрајине све више говори као о неостваривом државотворном пројекту, расаднику организованог криминала, регионалној безбједносној пријетњи и зони неизљечиве политичке и социјалне нестабилности.

"Покрајинско руководство би, зато, своју енергију, уместо на пароле, требало да троши на решавање економских и социјалних проблема житеља Косова и Метохије, који су предуго били жртве политичких опортуниста и демагога", закључио је Ђурић.

Тачи је у интервју за бечке дневнике "Прес" и "Стандард" изјавио да ће Србија признати самопроглашено Косово паралелно са процесом европских интеграција Србије.