latinica  ћирилица
11/03/2016 |  08:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Црногорци Принцу Чарлсу припремили маслиново уље старо 1.000 година

Принц Чарлс и војвоткиња Камила допутоваће у Црну Гору 18. марта, а Црногорци им већ увелико припремају поклоне.

Тако ће се у рукама чланова краљевске породице наћи и уље маслине старо преко 1.000 година.

Посјета краљевске породице није политичка, већ протоколарна и пријатељска. Осим званичника са којима ће се Принц од Велса и Војвоткиња од Корнвола састати, суштина посјете је да краљевска породица упозна Црну Гору кроз људе који је представљају на различите начине, преноси портал ЦдМ.

Тако ће на Цетињу присуствовати фестивалу хране и пића где ће имати прилику да пробају традиционалне производе и попричају са “обичним“ људима из Црне Горе.

У најјужнијој црногорској општини постоји преко 175.000 стабала маслине. Плантажа маслина Фатмира Садикуа једна је од многих. Уље са ове плантаже убрзо ће бити у рукама принца Чарлса, а Садику за ЦдМ истиче да нема трему што ће се 18. марта састати са чланом краљевске породице.

“Ово је друга посјета Принца од Велса Црној Гори. Принц Чарлс је посјетио Црну Гору 1978. године. Војвоткиња од Корнвола први пут ће посјетити Црну Гору, преноси ЦдМ.

Тада 29-годишњи насљедник британског трона, на позив Јосипа Броза Тита, крајем октобра 1978. боравио је у Југославији.

Посјетио је Београд, Сплит и Дубровник, а са 86-годишњим Титом срео се у Игалу. Тито је био толико импресиониран принцом па му је дан послије послао писмо у којем је написао колико је уживао у њиховом сусрету, наводи ЦдМ.