latinica  ћирилица
12/03/2016 |  11:57 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Америка убила више од 20 милиона људи од Другог свјетског рата

САД су од Другог свјетског рата убиле више од 20 милиона људи у 37 "земаља жртава", укључујући бившу Југославију, наводи се у студији коју је објавио је канадски Центар за истраживање глобализације /Центре фор Ресеарцх он Глобализатион/.


Осврћући се на бившу Југославију, у тексту се наводи да након распада СССР-а Југославија више није била од користи Вашингтону, и САД и Њемачка уложиле су труд да социјалистичку економију те земље замијене капиталистичком, превасходно по принципу "завади па владај".

"Међу различитим дијеловима бивше Југославије постојале су етничке и вјерске разлике којима су САД манипулисале и које су искористиле у циљу изазивања неколико ратова који су довели до распада земље", наводи се у тексту.

Од 1990-тих Југославија се распала на неколико независних држава, које су због својих смањених прихода, а уз сарадњу Централне обавјештајне агенције /ЦИА/, постале марионете у рукама капиталистичких земаља.

"Распад Југославије изазвале су превасходно САД", наводи се у тексту.

У студији се наводи да су америчке војне снаге директно одговорне за смрт између 10 и 15 милиона људи током ратова у Кореји и Вијетнаму и Ираку. Међу жртвама Корејског рата су и Кинези, док ратови у Вијетнаму укључују и жртве у Камбоџи и Лаосу.

Америчка јавност вјероватно није свјесна ових података и није упозната са ратовима за које су одговорне САД.

Истичући да су буквално сви дијелови свијета били мета америчке интервенције, у тексту се наводи да је Вашингтон, такође, одговоран за смрт између девет и 14 милиона људи у Авганистану, Анголи, Конгу, Источном Тимору, Гватемали, Индонезији, Пакистану и Судану.

Закључак је да су САД одговорне за смрт између 20 и 30 милиона људи у ратовима и сукобима широм свијета.

Породицама и пријатељима жртава не значи пуно да ли су њихови најдражи погинули у америчкој директној војној акцији, или акцији њихових "пулена" или на неки други начин као што је економски притисак САД на одређену земљу.

Према неким процјенама, на сваког мртвог је 10 рањених.

"Од суштинске је важности да Американци сазнају више о овој теми како би почели да увиђају и разумијевају бол других. Не смије се дозволити да се за САД каже исто што и за Нијемце након Другог свјетског рата, а то је да су они 'одлучили да не знају'", наводи се у тексту.