latinica  ћирилица
13/03/2016 |  08:32 | Аутор: Агенције

Старији сте од 30? Ове анализе морате да урадите

Што смо старији, то се могућност разних здравствених проблема све више повећава. Због тога стручњаци препоручују да сваке године обавимо један систематски преглед или барем наредне четири важне анализе.
Прегледи - Фото: РТРС
ПрегледиФото: РТРС

Крвни притисак

Високи крвни притисак не назива се 'тихим убицом' без разлога. Не постоје никакви симптоми за овај здравствени проблем, а он заиста људски живот може да доведе у опасност. Ако немате проблема са срцем или у породици немате историју кардиоваскуларних болести, притисак ипак редовно требда да провјеравате.

Холестерол

Једном годишње требало би да провјерите ниво холестерола у крви, а ако већ имате проблем са високом холестеролом или вишком килограма, онда се препоручује да га контролишете свака 3 до 4 мјесеца.

Ниво шећера у крви

Ако сте здрави, ваше тијело захваљујући гуштерачи која производи инсулин регулише ниво шећера у крви. Многе друге болести или пак вишак килограма могу утицати на рад гуштераче и производњу инсулина па због тога долази до повећања нивоа шећера.Тада долази до развоја дијабетеса.

Ниво шећера у крви требало би провјеравати једном годишње.

ТСХ

Једна од 10 особа (претежно жене) током живота ће искусити проблеме са штитњачом. Симптоми болесне штитњаче су разнолики, али понекад су хормони Т3 и Т4 у нормали па болест може да вам промакне.